Χαμογέλασε το χειλάκι των μισθωτών και των εργαζομένων μέσα από τις εξαγγελίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ; (από τα 663 ευρώ)

Όχι ακριβώς. Η αύξηση αυτή πράγματι είναι σημαντική, ξεπερνάει το 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μισθό του 2021 και σε καθαρό ύψος χρημάτων φτάνει τα 614 ευρώ περίπου, ανάλογα με το ύψος των εισφορών που υπάρχουν. 

Όμως από την άλλη το κύμα ακρίβειας είναι τέτοιο που και πάλι τα στάνταρ δεν αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό για τον εργαζόμενο και τον μισθωτό.

Βγαίνει με δυσκολία. Για την ακρίβεια δεν ζει, αλλά επιβιώνει. Σύμφωνα με εργαζομένους και μισθωτούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα κυρίως, η ακρίβεια στις ανατιμήσεις και στην ενεργειακή κρίση δεν καλύπτεται από τέτοιες αυξήσεις.

Ένας μισθωτός των 600 και των 700 ευρώ θα χρειαστεί για να μπορέσει να τα βγάλει εις πέρας οπωσδήποτε μία δουλειά part time της τάξεως των 300 και των 400 ευρώ, έτσι ώστε να συμπληρώσει το εισόδημα του, φτάνοντας τα 1.000 ευρώ για να πει ότι τα καταφέρνει.

Διαφορετικά δεν επιβιώνει, ειδικότερα αν έχει οικογένεια ή αν ζει σε ενοίκιο. Στην ΓΣΕΕ τονίζουν ότι η πρόταση που είχε γίνει για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ καθαρά δεν εισακούστηκε.

Όσο για τον αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού στην εργοδοσία και στους επαγγελματίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Υπάρχει ένας προβληματισμός. «Με την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά δεν βγαίνει ούτε για το δικό μας μεροκάματο» σχολίαζε επαγγελματίας για το όλο θέμα.

«Οι αυξήσεις στους μισθωτούς είναι θεμιτές, αρκεί να μπορεί η αγορά και η κίνηση που υπάρχει στα μαγαζιά να τις υποστηρίξει. Διαφορετικά από πού θα βγουν τα χρήματα αυτά όταν τα ταμεία μας είναι άδεια;».