Το κύμινο έχει εντυπωσιακές ιδιότητες για την υγεία μας! ‘Εχει πολλές χρήσεις και προσφέρει θεραπευτικά οφέλη.

Πηγή βιταμινών

Το κύμινο θεωρείται πλούσια πηγή σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και Β6, καθώς και ευεργετικά αμινοξέα.

Βελτιώνει την πέψη

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το κύμινο μπορεί να διεγείρει την παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων και να βοηθήσει την πέψη.

Οφέλη για τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μελέτες το κύμινο προστατεύει από την απώλεια μνήμης και τις καταστροφικές συνέπειες του στρες στον οργανισμό. Το κύμινο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, γεγονός που στρέφει τους επιστήμονες σε έρευνες σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον.

Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά

Το κύμινο θεωρείται πιο αποτελεσματικό από άλλα κοινά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Ορισμένες εργαστηριακές έρευνες διαπίστωσαν ότι ενδέχεται να σχετίζεται με την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα

Το κύμινο θεωρείται αποτελεσματικό στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οπότε ενδέχεται να είναι ευεργετικό για τους διαβητικούς. Πράγματι σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα το κύμινο ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της παραγωγής AGE από τη γλιβενκλαμίδη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο.

Ακόμα περισσότερες έρευνες έδειξαν ότι το εκχύλισμα κύμινου μείωσε τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής του παγκρέατος σε πειραματόζωα με διαβήτη. Φαίνεται μάλιστα ότι ανακόπτει την υπερβολική αύξηση βάρους.

Ανακουφίζει από το άσθμα

Σύμφωνα με πολλές μελέτες το κύμινο διαθέτει αντιασθματικές ιδιότητες και βοηθά τους ασθματικούς ασθενείς. Ως αποχρεμπτικό, χαλαρώνει τα φλέγματα και τα απομακρύνει ευκολότερα.

Ενισχύει την Ανοσία

Σύμφωνα με μελέτες και αντίστοιχα άρθρα το κύμινο σε κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανακουφίζει από την ίωση

Οι φυσικές θεραπείες των ιώσεων περιλαμβάνουν συχνά το κύμινο καθώς θεωρείται ότι επιταχύνει την ανάρρωση. Είναι πηγή πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο, στοιχεία που βοηθούν στην ανάρρωση. Επίσης, λόγω των αιθέριων ελαίων, το κύμινο καταπολεμά λοιμώξεις, ενώ προσφέρει ανακούφιση από τον βήχα και το φτάρνισμα.

Tip: Αναμειγνύουμε λίγο κύμινο σε σκόνη με λίγο μέλι για γρήγορη αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Απώλεια βάρους και αποτοξίνωση!

Το κύμινο βοηθά ακόμη και στην απώλεια βάρους, καθώς σύμφωνα με έρευνες – και κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα – το κύμινο ενδέχεται να τροποποιεί την παραγωγή λιπαρών οξέων στο συκώτι λόγω των προστατευτικών ιδιοτήτων του.

Κάνει καλό και στα οστά!

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα το κύμινο εκδήλωσε ιδιότητες προστασίας των οστών, χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη αν και γενικά θεωρείται ασφαλής θεραπεία.

Πηγή: neadiatrofis.gr