Άγνωστοι προέβησαν σε σοβαρές φθορές στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν το κατεστραμμένο ξύλο στην Αυτοκρατορική Πύλη, η οποία κατά την παράδοση φτιάχτηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε (από βελανιδιά).

Στην Αγία Σοφία έσπευσαν μέλη της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και ιστορικοί τέχνης οι οποίοι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές.

«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σημειώνεται πως η εικόνα αυτή έχει επιφέρει επικρίσεις ακόμη και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποία μιλά για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα». Η Ένωση απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

Υπ. Εξωτερικών: Οι εικόνες βανδαλισμού προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, αναφέροντας τα εξής: «Δύο επιθεωρητές, διοικητικοί και τεχνικοί, έχουν διοριστεί για να διενεργήσουν έρευνα αναφορικά με την φθορά της αυτοκρατορικής πύλης του τεμένους της Αγίας Σοφίας».