Προχωρούν οι εργασίες για την διαμόρφωση μιας νέας πλατείας στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, πίσω από το ΙΚΑ, στην συμβολή των οδών Θράκης, Ιωαννίνων και Αγίας Σοφίας, στην Πάτρα.

Το ζήτημα όμως, σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής και τους κατοίκους της περιοχής που παρακολουθούν το όλο θέμα από κοντά, είναι ότι οι εργασίες αυτές έχουν σταματήσει να πηγαίνουν με τους ρυθμούς που είχαν ξεκινήσει αρχικά.

Το έργο είχε ξεκινήσει πριν από σχεδόν 1,5 χρόνο, οι εργασίες προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς, όμως από ένα σημείο και μετά τα πράγματα άρχισαν να κυλούν με πιο αργούς, όπως συμβαίνει άλλωστε αυτή την περίοδο στα περισσότερα από τα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και η πλατεία θα παραδοθεί προς χρήση, παραμένει για την ώρα άγνωστο. Σύμφωνα το καλό σενάριο η νέα πλατεία που θα προσφέρει στους Πατρινιούς και ειδικότερα στους κατοίκους της περιοχής έναν ακόμα χώρο για αναψυχή και ψυχαγωγία, αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εργασίες, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς, έχουν προχωρήσει, ωστόσο όπως μπορεί να δει κανείς από τις φωτογραφίες, χρειάζονται ακόμα αρκετές παρεμβάσεις για να πούμε ότι είμαστε κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης του έργου.

Ο δήμος προχώρησε στην αξιοποίηση ενός κοινόχρηστου χώρου που οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για πάρκινγκ, μέσα από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει κοντά στα 438.000 ευρώ, ενώ συνολική έκταση χώρου είναι 3.018,56 τ.μ. Η μελέτη περιλαμβάνει και την διαμόρφωση των πεζόδρομων παράλληλα της πλατείας κατά μήκους συνολική έκταση 1.251,84 τ.μ.


Οι τρεις ζώνες της πλατείας

Η πλατεία χωρίζεται σε τρεις (3) ζώνες οι οποίες θα έχουν την δική της χαρακτήρα και λειτουργικότητα.  Η ζώνη επί της Αγ. Σοφίας (το πλακόστρωτο τμήμα με βοτσαλόπλακες) θα είναι η πλατεία για όσους επιθυμούν να περάσουν το χρόνο τους στα καθιστικά – παρτέρια παρακολουθώντας την κίνηση της οδού Αγ. Σοφίας.

Η κεντρική ζώνη διαμορφώνεται ως πάρκο - κήπο με τραπεζόπαγκους. Η ζώνη στη πλευρά της οδού Ιωαννίνων, διαμορφώνεται σε σύγχρονο παιδότοπο για ηλικίες 1-17 ετών το οποίο θα είναι χωρισμένο σε ηλιακές ομάδες και δραστηριότητες.

Η βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των χρηστών του χώρου, δηλαδή ένα πάρκο φιλικό και ευχάριστο στους πολίτες προσανατολισμένο στην χρήση αναψυχής, άθλησης, και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μερικές από τις παρεμβάσεις της ανάπλασης σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία χώρων περιπάτου  - σύγχρονου παιδότοπου με ζώνες νηπίων - παίδων και τμήμα στίβο μάχης που οριοθετείται με φύτευση και μεταλλική περίφραξη.