43 γωνίες ανακύκλωσης, με στόχο να ανέβουν τα ποσοστά στην Πάτρα και να δοθεί μια άλλη δυναμική στην κατεύθυνση του «διαλογή στην πηγή» που αποτελεί ένα κομβικό κομμάτι του όλου ζητήματoς της ανακύκλωσης.

Είναι το δίκτυο που ετοιμάζει ο δήμος της Πάτρας για την ανάδειξη της ανακύκλωσης, έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προσπαθώντας να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που υπάρχουν – τα οποία δεν είναι και λίγα – για να μπει το έργο σε στάδιο υλοποίησης.

Ο δήμος έχει προχωρήσει το σχεδιασμό, έχοντας μέσα από την αρμόδια υπηρεσία σχεδιασμού μελετών πράσινης ενέργειας καταρτίσει τις θέσεις που θα συνθέσουν το όλο δίκτυο, χωρίς όμως αυτές να είναι οριστικές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι όροι του προγράμματος για να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια.

Οι γωνίες ανακύκλωσης θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα ρεύματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Δηλαδή το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί, το μέταλλο και το αλουμίνιο. Οπότε δεν θα δούμε στις γωνίες αυτές καφέ κάδους για τη συγκομιδή βιοαποβλήτων, ούτε πράσινους κάδους για τα λεγόμενα σύμμεικτα απορρίμματα.

Οι 43 γωνίες ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα βρίσκονται εκτός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στο κυκλοφοριακό και στις θέσεις στάθμευσης, ενώ δεν περιλαμβάνεται στο δίκτυο ο χώρος που είναι να διαμορφωθεί το Open Mall (Κωνσταντινουπόλεως κτλ) για το οποίο τρέχει ξεχωριστό πρόγραμμα για το όλο θέμα.

Το πρόγραμμα που τρέχει ο δήμος για τις γωνίες ανακύκλωσης αφορά όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Πάτρας, ενώ οι κάδοι που θα συνθέτουν το δίκτυο θα τοποθετηθούν σε όλες τις περιοχές της αχαϊκής πρωτεύουσας (και στο Πανεπιστήμιο Πατρών), κυρίως πάνω σε πλατείες.


Οι έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης και τα ρεύματα

Το σημαντικό είναι ότι οι κάδοι δεν θα είναι συμβατικοί, αλλά σύγχρονης τεχνολογίας, οι λεγόμενοι έξυπνοι κάδοι που θα έχουν δίκτυο αισθητήρων και το δικό τους λογισμικό, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στα συνεργεία του δήμου να προχωρούν σε στοχευόμενη αποκομιδή, σε πραγματικό χρόνο, ειδοποιώντας μέσω εφαρμογής για το ποσοστό πληρότητας τους και το είδους του ρεύματος που θα πρέπει να αποκομιστεί.

Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο των γωνιών ανακύκλωσης θα απαρτίζεται από 14 κάδους τριών κυβικών που θα δέχονται ανακυκλώσιμα από δύο ρεύματα, από 18 κάδους 5 κυβικών που θα δέχονται απορρίμματα τριών ρευμάτων και 11 κάδους 5 κυβικών που θα δέχονται δύο ρευμάτων ανακυκλώσιμων ειδών.

Οι κάδοι θα είναι ημι-υπόγειοι και η αποκομιδή τους θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς θα έχουν ένα μεγάλο σάκο, δεμένο με έναν γάντζο στο μεταλλικό στεφάνι στο καπάκι του κυρίως σώματος το οποίο θα λαμβάνει απορριμματοφόρο, χωρίς να χρειάζεται να σηκωθεί όλος ο κάδος.

Η αποκομιδή θα γίνεται έτσι με ειδικού τύπου απορριμματοφόρα ανακύκλωσης και για τον σκοπό αυτό μέσα στον σχεδιασμό που έχει γίνει από τον δήμο προβλέπεται και η εξαγορά δύο τέτοιων οχημάτων.