Ακόμα πιο δύσκολα δείχνουν να είναι τα πράγματα το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο της Πάτρας, ύστερα από το εμπάργκο που έχει μπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους Ρώσους τουρίστες και την κατάσταση που έχει περιέλθει γενικότερα στην Ανατολική, αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη.

Όπως γνωρίζουν όλοι οι παράγοντες της Πάτρας που ασχολούνται με το τουριστικό κομμάτι, η αχαϊκή πρωτεύουσα είχε δείξει τα τελευταία χρόνια μια αξιόλογη δυναμική στον θρησκευτικό τουρισμό, με αρκετούς επισκέπτες να προσέρχονται στην πόλη για να προσκυνήσουν στον ναό του Αγίου Ανδρέα.

Στην πραγματικότητα ο θρησκευτικός τουρισμός ήταν το πιο δυναμικό κομμάτι της Πάτρας στο τουριστικό πεδίο και αυτό θα μπορούσε εύκολα να το διαπιστώσει κανείς πηγαίνοντας μια Κυριακή καλοκαιριού στον ναό του Αγίου Ανδρέα όπου θα συναντούσε αρκετούς Ρώσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους και γενικότερα Ορθόδοξους επισκέπτες – προσκυνητές.

Σύμφωνα άλλωστε με ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Πάτρα τα δύο μέρη με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη από ξένους τουρίστες δεν ήταν ούτε το Ρωμαϊκό Ωδείο, ούτε το Κάστρο, αλλά ο Άγιος Ανδρέας και η Καστροπολιτεία της Αχάια Κλάους.

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα αφού οι Ρώσοι για μια διετία δεν είχαν έρθει ούτε στην Δυτική Ελλάδα, ούτε στην Αχαΐα. Φέτος υπήρχε η ελπίδα ότι ο θρησκευτικός τουρισμός στην Πάτρα θα ανακάμψει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ανατροπή των προσδοκιών αφού «κόβει» το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της μορφής τουρισμού για την Πάτρα που δεν είναι άλλο από τους Ρώσους.

Οι καλές σχέσεις με την Ρωσική εκκλησία

Όμως εκτός των Ρώσων δύσκολα θα δούμε στην Πάτρα το φετινό καλοκαίρι επισκέπτες και από άλλες χώρες που υπάρχει μεγάλο ποσοστό Ορθόδοξων πιστών, όπως Ρουμάνους, Βούλγαρους και φυσικά Ουκρανούς λόγω της γενικότερης κατάστασης. 

Οπότε για την Πάτρα, μια πόλη που δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από ξένους επισκέπτες και χωρίς το πιο δυναμικό της κομμάτι τον θρησκευτικό τουρισμό, τα πράγματα φέτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Σημειώνουμε και κάτι άλλο που έχει τη σημασία του στο όλο θέμα:

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών που κινεί τα νήματα στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού θεωρείται μία εκκλησία που είχε και έχει αρκετά καλές σχέσεις με το Ρωσικό Πατριαρχείο. Κατά συνέπεια οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονται στην Πάτρα για να προσκυνήσουν ήταν κυρίως από την Ρωσία…