Βαθιά στη ζούγκλα του εθνικού πάρκου Φον Να-Κε Μπανγκ (Phong Nha-Kẻ Bàng), τοποθεσία ενταγμένη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται ένα φυσικό φαινόμενο μοναδικό στον πλανήτη Γη: το τεράστιο σπήλαιο Σον Ντούνγκ (Sơn Đoòng Cave). Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο σε αυτή την κολοσσιαία σπηλιά, που ανακαλύφθηκε μόλις το 2009.

Οι γεωλόγοι υπολογίζουν ότι η Σον Ντούνγκ (σημαίνει Ορεινό Ποτάμι στα βιετναμέζικα), σχηματίστηκε πριν από δύο έως πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν τη στιγμή που ένας αγρότης της περιοχής, ο Χο Καν έφτασε το 1990 στην τεράστια είσοδό του. Η σπηλιά έμεινε άθικτη έως το 2008 όταν ο Χαν κατάφερε να βρει ξανά το σημείο εισόδου και το 2009 οδήγησε εκεί τους Χάουαρντ και Ντεμπ Λίμπερτ της Βρετανικής Ένωσης Μελετών Σπηλαίων. Οι ατρόμητοι σπηλαιολόγοι διεξήγαγαν την πρώτη επίσημη έρευνα και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπηλιά στον πλανήτη.

Μέσα στους άθικτους εσωτερικούς θαλάμους του Σον Ντούνγκ (είναι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με 40όροφα κτίρια), οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλούτο γεωλογικών σχηματισμών που σπάνε κάθε ρεκόρ, μεταξύ των οποίων τον μεγαλύτερο ασβεστολιθικό μαργαριτάρι και τον υψηλότερο σταλαγμίτη. Στις γιγαντιαίες καταβόθρες που βρίσκονται στα βάθη της σπηλιάς, το φως του ήλιου και το νερό έχουν δημιουργήσει δύο παρθένα οικοσυστήματα ζούγκλας, στα οποία κατοικούν ιπτάμενες αλεπούδες, οι μοναδικοί πυθικοί που ζουν κάτω από το έδαφος και λευκά ψάρια χωρίς μάτια. Ένα από αυτά τα μεγάλα τροπικά δάση είναι τόσο τεράστιο που έχει ακόμη και το δικό του τοπικό καιρικό σύστημα!

Το 2009 μια τριάδα Βρετανών δυτών απέδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη να ανακαλυφθούν, καθώς εντόπισε ένα υποθαλάσσιο τούνελ το οποίο συνέδεε τη Σον Ντούνγκ με μια άλλη σπηλιά, προσθέτοντας ακόμη 1.7 εκατ. κυβικά μέτρα στον τιτάνιο όγκο της των 4,5 δισ. Κυβικών μέτρων.