Πρωτόγνωρες είναι οι καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι της Σανγκάης εξαιτίας του αυστηρού lockdown που έχει μπει η πόλη λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε δημοσίευμά του το Γαλλικό πρακτορείο, μεταδίδει πως πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν στα γραφεία τους προκειμένου να μπορούν να εργάζονται, οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει στα ύψη ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είτε τα εκπαιδεύουν να κάνουν την ανάγκη τους εντός του σπιτιού είτε σπάνε την καραντίνα – με τον κίνδυνο να συλληφθούν – για να τα βγάλουν έξω τα ξημερώματα.

Εργαζόμενοι στη Σανγκάη μετακόμισαν στα γραφεία τους

Τα πρωινά είναι ο εργασιακός χώρος του Ρομέο, τα βράδια μετατρέπεται σε σπίτι του. Όπως πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα στη Σανγκάη, έχει μετακομίσει στο γραφείο του για να συνεχίσει να εργάζεται κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown που έχει μπει η μεγαλούπολη λόγω κορωνοϊού.

Προβλέποντας το επερχόμενο lockdown, ο Ρομέο μετακόμισε στην περιοχή Πουντόνγκ στα ανατολικά της Σανγκάης στα τέλη Μαρτίου, λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα. Ο επιχειρηματικός κόμβος έχει γίνει έκτοτε το επίκεντρο της μεγαλύτερης επιδημίας κορωνοϊού στην Κίνα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός πριν από δύο χρόνια, καταγράφοντας περίπου 25.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της Σανγκάης υπόκεινται σε αυστηρό lockdown, φοβούμενοι μήπως βγουν θετικοί στον κορωνοϊό και αναγκαστούν να μεταφερθούν σε ένα γιγάντιο κέντρο καραντίνας. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε τρόφιμα γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Κάποιοι, όπως ο Ρομέο, ζουν μια νέα πραγματικότητα, καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς κόμβους του κόσμου. «Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, καθένας πηγαίνει στο δικό του γραφείο» είπε ο Ρομέο στο Γαλλικό Πρακτορείο, αρνούμενος να χρησιμοποιήσει το πραγματικό, κινέζικο όνομά του. «Όλοι είναι ήσυχοι και σέβονται ο ένας την ιδιωτικότητα του άλλου».

Για άλλους όμως εργαζόμενους στη Σανγκάη, η ιδιωτικότητά είναι άγνωστος όρος. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το προσωπικό να κοιμάται σε κουκέτες σε εργοστάσια που παλεύουν να συνεχίσουν την παραγωγή των προϊόντων τους. Σε άλλη περίπτωση, όπως μετέδωσε το Reuters, η General Motors ζήτησε από τους εργαζόμενούς της να παραμείνουν στα εργοστάσια και να κοιμούνται στο πάτωμα.

Το νέο αυτό σκληρό lockdown έπιασε πολλούς κατοίκους της Σανγκάης στον ύπνο. Ο Φρανκ Τσάι, ο οποίος είναι κλεισμένος στο διαμέρισμά του στο Πούξι, το δυτικό μισό της Σανγκάης, εφοδιάστηκε με τρόφιμα για 4 ημέρες, όπως είχαν αρχικά διατάξει οι αρχές. Επτά μέρες μετά, οι προμήθειές του «μικραίνουν και μικραίνουν».

«Έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι τα γεύματά μου και το φαγητό περισσότερο από ποτέ στη ζωή μου» είπε ο Τσάι, η επιχείρηση του οποίου διοργανώνει, υπό νορμάλ συνθήκες, δημόσιες διαλέξεις.