O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων συνεχίζει την προσπάθεια εμπλουτισμού της συλλογής που διαθέτει η Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα καλλιτεχνών οι οποίοι είχαν σημείο αναφοράς την Πάτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, στα έργα που απαρτίζουν τη συλλογή, θα αποκτηθεί και ενταχθεί γλυπτό του Μέμου Μακρή, με θέμα την «κουκουβάγια». Πρόκειται για ορειχάλκινο γλυπτό διαστάσεων 75Χ23Χ22  εκατοστά .

Το έργο είτε θα εκτεθεί στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης, είτε γενικότερα στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εναλλακτικά εξετάζεται κατά πόσο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε άλλον εσωτερικό δημοτικό χώρο – όπως  αυτός του δημαρχιακού μεγάρου - ο οποίος θα είναι επισκέψιμος και εύκολα προσβάσιμος.

Με την αγορά του γλυπτού «Κουκουβάγια», από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, θα ακολουθήσει η δωρεά  στο δήμο Πατρέων του μνημειακού γλυπτού του Μέμου Μακρή, ‘Ζευγάρι’ π. 1960. 

Αποτελεί μια  γλυπτική σύνθεση με δύο ολόσωμες καθήμενες μορφές από μέταλλο - Διαστάσεις γυναικείας μορφής 178Χ226Χ110 εκ. -, Διαστάσεις ανδρικής μορφής: 183Χ224Χ100 εκ. προκειμένου να τοποθετηθεί σε ανοικτό δημόσιο χώρο, στην γενέτειρα πόλη του καλλιτέχνη. 


Η πρώτη δωρεά της οικογένειας Μέμου Μακρή  προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό πραγματοποιήθηκε με το λεύκωμα της Ζιζής Μακρή, που έχει τίτλο «Στη Φυλακή», το οποίο περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα [24] χαρακτικά, διαστάσεων 66 x 46 εκ. (κάθε χαρακτικό), η οποία έγινε αποδεκτή με την  υπ’ αριθ: 74/20 απόφαση αποδοχής του Δ.Σ του Πολιτιστικού Οργανισμού. 

Η οικογένεια του γλύπτη προτίθεται επίσης να προσφέρει μέρος του ποσού της αγοράς -ως δωρεά- προς το Σωματείο «Φίλοι Μέμου - Ζιζής Μακρή», προκειμένου, με αυτόν  τον τρόπο, να ενισχυθεί η δράση του, που στοχεύει στην ευρύτερη προστασία και ανάδειξη της καλλιτεχνικής παραγωγής των δύο δημιουργών.