Σκηνοθεσία/ Σενάριο Ρόμπερτ Έγκερς

Παραγωγοί Λαρς Κνούντσεν, Μαρκ Χάφαμ, New Regency

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Νικόλ Κίντμαν, Ίθαν Χοκ, Γουίλεμ Νταφόε, Κλέις Μπανγκ, Björk

Από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Ρόμπερτ Έγκερς («Η Μάγισσα», «Ο Φάρος») έρχεται Ο AΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠ’ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ με πρωταγωνιστές τους Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Νικόλ Κίντμαν, Ίθαν Χοκ, Γουίλεμ Νταφόε, Björk.

Πρόκειται για ένα επικό θρίλερ εκδίκησης που εξερευνά το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας Βίκινγκ πρίγκιπας προκειμένου να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα του.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Έγκερς

«Ποτέ δεν ήθελα να κάνω μια ταινία με Βίκινγκς. Νόμιζα ότι οι Βίκινγκς ήταν βίαιοι, ογκώδη σαν κτήνη και χωρίς τίποτα ενδιαφέρον. Η γυναίκα μου από την άλλη, λάτρευε τους Ισλανδικούς θρύλους, τις Μεσαιωνικές ιστορίες με τη σοφία των Βίκινγκ, και ήξερε ότι τελικά θα τους αγαπούσα κι εγώ. Αλλά ακόμη και με την επιμονή της, δεν άνοιξα ποτέ ένα από τα σπουδαία βιβλία που έχουν γραφτεί. Όταν πήγαμε στην Ισλανδία το 2015, τα επικά τοπία με ενέπνευσαν απόλυτα. Φαντάστηκα αμέσως μοναχικές φιγούρες του δέκατου αιώνα να ιππεύουν σε μαγικά βουνά κάτω από απέραντους ουρανούς. Υπήρχε κάτι μαγικό γύρω από αυτά τα τοπία. Τότε άρχισα να μαθαίνω τι πραγματικά συνέβαινε στις πρώτες δεκαετίες του δέκατου αιώνα στη Σκανδιναβία ενώ ταυτόχρονα άρχισε να με εξιτάρει το πως εξελίχθηκαν οι εναλλακτικές ερμηνείες και τα ανακριβή στοιχεία γύρω από τον πολιτισμό των Βίκινγκ στις χιλιετίες που ακολούθησαν. Ανακάλυψα έναν περίπλοκο πολιτισμό με όμορφη τέχνη, με θρησκευτική έκφραση, με προηγμένη τεχνολογία, με περίτεχνα έθιμα και κώδικες τιμής και Δικαιοσύνης. Αλλά ήταν επίσης και μια κουλτούρα ακραίας βίας και υποταγής, όπου οι τρομακτικοί κύκλοι εκδίκησης δεν είχαν τελειωμό Η ανθρωπότητα, όπως φαίνεται, δεν αλλάζει ποτέ. Ίσως γι' αυτό με ελκύει τόσο πολύ το παρελθόν. Γιατί λειτουργεί σαν ένας σκοτεινός και μακρινός καθρέφτης.

Μετά από ένα καθοριστικό γεύμα με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, η ιδέα της δημιουργίας μιας ταινίας με Βίκινγκ έγινε πραγματικότητα. Ήξερα (συγχωρήστε την ύβρη) ότι ήμουν υποχρεωμένος να κάνω την απόλυτη ταινία με Βίκινγκ. Με τη βοήθεια του λαμπρού Ισλανδού μυθιστοριογράφου και ποιητή, Sjón, θα αποφασίζαμε να ξεκινήσουμε την πιο ιστορικά ακριβή και γειωμένη ταινία με Βίκινγκ όλων των εποχών. Θα συνεργαζόμασταν με αρχαιολόγους και ιστορικούς, προσπαθώντας να αναδημιουργήσουμε τις λεπτομέρειες του φυσικού κόσμου, προσπαθώντας να συλλάβουμε, δίχως να κρίνουμε, τον εσωτερικό κόσμο των Βίκινγκ: τις πεποιθήσεις τους, τη μυθολογία και την τελετουργική τους ζωή.
Αυτό θα σήμαινε ότι το υπερφυσικό θα ήταν ρεαλιστικό σε αυτή την ταινία – γιατί έτσι ήταν η ζωή γι' αυτούς.
Πρόσφατες τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές αναπαραστάσεις της μυθολογίας των Βίκινγκ και της παλιάς νορβηγικής προσπαθούν να φαίνονται φανταχτερές και φρέσκες. Η δημόσια αντίληψη για την εικόνα ενός Βίκινγκ σήμερα μοιάζει περισσότερο με έναν μεταφυσικό ροκ αστέρα παρά με μια παλιά νορβηγική ιέρεια, έναν αγρότη, έναν πολεμιστή ή μια βασίλισσα.
Με τη σχολαστική μας έρευνα θα προσπαθούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε αυτήν την εικόνα με κάτι τόσο στοιχειώδες και αληθινό, όσο τα τοπία που μας εμπνεύσαν τόσο».


Η ΣΥΝΟΨΗ

Ένας πολύ νεαρός πρίγκηπας είναι στα πρόθυρα της ηλικίας που θα γίνει άνδρας. Ενώ ετοιμάζεται να καθίσει στο θρόνο του πατέρα του, η μοίρα του σφραγίζεται ανεξίτηλα από μια αιματηρή και αναίτια σφαγή: ο πατέρας του δολοφονείται βάναυσα από τον θείο του, ο οποίος μάλιστα απαγάγει τη μητέρα του μικρού αγοριού.

Φεύγοντας από το Βασίλειο του νησιού με μια βάρκα, το παιδί ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο ήρωας έχει γίνει ένας ατρόμητος πολεμιστής που εισβάλλει σε χωριά και τα λεηλατεί, μέχρι που μια απόκοσμη μάντισσα του θυμίζει τον αιώνιο όρκο του, ότι οφείλει να εκδικηθεί για τον άδικο χαμό του πατέρα του, να σώσει τη μητέρα του, και να σκοτώσει τον άπληστο θείο του. Ταξιδεύοντας με ένα πλοίο που μεταφέρει σκλάβους στην Ισλανδία, ο ήρωας διεισδύει στο αγρόκτημα του θείου του με τη βοήθεια μιας γυναίκας που ήταν μαζί του στο πλοίο— και έτσι ξεκινά τον αγώνα να τιμήσει τον ιερό του όρκο.

Πρόκειται για μια στιβαρή, απόκοσμη, περιπέτεια εκδίκησης για τον λόγο τιμής, την ανδρεία στο πεδίο μάχης και τις ιερές δοξασίες μιας άλλης εποχής που έδιναν σθένος και κουράγιο στους έκπτωτους της μοίρας οι οποίοι μετατρέπονταν σε ατρόμητους και ταγμένους πολεμιστές.

Σε αυτή τη διαχρονική ιστορία, ένας περιφρονημένος ήρωας, δίχως πατέρα και μέντορα, θα ανακτήσει την τιμή του απέναντι σε αυτούς που ατίμασαν τις ρίζες του.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Ο Άνθρωπος Απ’ Τον Βορρά» είναι ένα σχολαστικά δημιουργημένο έπος εκδίκησης στο οποίο ένας κατατρεγμένος από την προδομένη οικογένειά του ήρωας εγκαταλείπει την πατρίδα του, για να επιστρέψει χρόνια αργότερα, αποφασισμένος να εκδικηθεί, ταγμένος στον σκοπό που οδηγεί τη ζωή του και που θα οπλίσει το χέρι του Ανθρώπου Απ’ Τον Βορρά και η μάχη θα είναι αδυσώπητη.

Ο οραματιστής σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς, τρία χρόνια μετά τον ατμοσφαιρικό «Φάρο» (The Lighthouse) που εξερευνούσε την τρέλα της απομόνωσης και επτά χρόνια μετά τον μεφιστοφελικό δράμα εποχής «Η Μάγισσα» (The Witch) επιστρέφει με υποβλητική δύναμη και σκηνοθετεί ένα σκοτεινό θρίλερ εκδίκησης με μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

Ο σταθερά ανερχόμενος Έγκερς θα αφηγηθεί μια επική, παραισθησιογόνα ιστορία αφού μας βυθίσει στα αφηγηματικά σκοτάδια του Σαιξπηρικού Άμλετ και αφού φέρει στο φως τα ανείπωτα μυστήρια των Βίκινγκ και των μοναχικών πολεμιστών.

Οι αιώνιοι Ισλανδικοί μύθοι, οι αρχέγονες φιγούρες ενός αθέατου κόσμου, τα ματωμένα σπαθιά της μάχης, και οι τρομακτικοί θρύλοι του 10ου αιώνα θα απειλήσουν με παράδοξο τρόπο το κακοποιό πεπρωμένο των ηρώων και το βάρος της μοίρας θα έρθει σε μια ρεαλιστική «κόλαση» με τη μορφή βιβλικού ολέθρου.


ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ αφοσιώθηκε απόλυτα στον ρόλο του μοναχικού πολεμιστή που θα κάνει την υπέρβαση για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του.

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι, (The Queen's Gambit) υποδύεται μια αινιγματική γυναίκα που συνταξιδεύει με τον ήρωα. Η ίδια θα δει με τρυφερότητα τον αγώνα του και θα μαγευτεί από το πάθος του και από την θέληση που θα δείξει.

Η Νικόλ Κίντμαν σε έναν εξαιρετικά αμφίσημο ρόλο θα ερμηνεύσει με μαγνητικό τρόπο την μητέρα που κρύβει τα δικά της μυστικά.

Ο Ίθαν Χοκ είναι ο πατέρας που δεν πρόλαβε να κληρονομήσει στον γιο του τον πολυπόθητο θρόνο. Οι διδαχές και οι αξίες που μετέφερε στο γιο του θα γίνουν τα υλικά που θα δώσουν δύναμη στον πολεμιστή, πριν την κατάβαση στην κόλαση.

Ο Γουίλεμ Νταφόε σε έναν αλλόκοτο ρόλο θα ενσωματώσει τις δοξασίες και τους μεταφυσικούς θρύλους ενός συγκλονιστικού κόσμου.
Τέλος η Björk θα μεταφέρει τον χρησμό που θα πυροδοτήσει τη λυτρωτική διαδρομή μέχρι την αιματηρή κάθαρση.

ΑΠΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ TULIP


O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠ' ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ // THE NORTHMAN - Trailer A