Με την πάροδο των χρόνων, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο και το σώμα μας. Μία από τις αιτίες που επιταχύνουν τη δημιουργία τους και ίσως δεν είχαμε υποπτευθεί είναι ο ύπνος. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι ρυτίδες ύπνου είναι οι γραμμές που σχηματίζονται στο πρόσωπο αλλά και στο ντεκολτέ. Μάλιστα οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση βαθιών ρυτίδων στο μέτωπο, τα μάγουλα και το στήθος. Ο λόγος είναι ότι οι συστηματικές «τσακίσεις» του δέρματος διασπούν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε;

Υιοθετούμε τη σωστή στάση ύπνου
Καταρχάς η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι και η πιο προφανής. Κοιμόμαστε ανάσκελα. Ετσι δε θα πιέζουμε το πρόσωπο στο μαξιλάρι ή το σεντόνι ενώ κοιμόμαστε. Είναι δύσκολο να αποτινάξουμε τη συνήθεια του μπρούμυτα ή στο πλάι ύπνου. Αλλά μπορούμε να το δοκιμάσουμε.

Επιλέγουμε ειδικό μαξιλάρι
Το κατάλληλο σχήμα και υφή μπορεί να διευκολύνει την αλλαγή στάσης στον ύπνο.

Χρησιμοποιούμε μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη
Τα απαλά αυτά υφάσματα εμποδίζουν τη δημιουργία ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Και βέβαια μειώνουν και τον στατικό ηλεκτρισμό των μαλλιών. Αρα διπλό το καλό.

Δεν παραλείπουμε τη βραδινή ενυδάτωση
Εκτός από τον απαραίτητο καθαρισμό, θρέφουμε και ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας με συνθέσεις οι οποίες θα χαρίσουν υγρασία στα κύτταρα και ταυτόχρονα θα την κάνουν πιο ελαστική. Αν χρησιμοποιήσουμε ρετινόλη, που είναι το πιο κορυφαίο συστατικό της αντιγήρανσης, τη συνδυάζουμε οπωσδήποτε με μία κρέμα ή ένα serum που περιέχει υαλουρονικό οξύ.

Το πρωϊ δεν παραλείπουμε το αντηλιακό
Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου επιταχύνει την πρόωρη γήρανση, και την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ρυτίδες και ξηρότητα. Ετσι προστατεύουμε το δέρμα μας από την αφυδάτωση και τις φθορές του ήλιου που έχουν ως αποτέλεσμα την ανελαστικότητα και την ευκολότερη αποτύπωση ρυτίδων.

Φοράμε μάσκα νύχτας

Το συγκεκριμένο αξεσουάρ μπορεί να μας προφυλάξει από τις συσπάσεις που κάνουμε στα μάτια όταν τα πιέζουμε να κλείσουν. Επιπλέον εμποδίζει και τη δημιουργία ρυτίδων στο μεγαλύτερο μέρος του προσώπου.