Η Αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πατρέων στην ημερίδα με θέμα: «Γυναίκα Γέφυρα Ζωής» που συνδιοργάνωσαν η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η Ένωση Γυναικών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. 

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος, ανέφερε τα εξής:

«Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο μας προβληματίζει βαθιά, καθώς η ισοτιμία, με την ευρύτερη έννοια του όρου, αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο. 

Η πανδημία της νόσου covid-19, οι ιλιγγιώδεις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε ρεύμα και καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και -μέχρι τώρα που μιλάμε- οι πληθωριστικές τάσεις, που αναμένεται να κλιμακωθούν, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, επέφεραν όξυνση των ανισοτήτων και έπληξαν και πλήττουν ολοένα και περισσότερο τη θέση της γυναίκας. Κάτι που επαληθεύεται εύκολα αρκεί να ανατρέξει κανείς στα ποσοστά ανεργίας των γυναικών καθώς και στα ποσοστά των γυναικών που βιώνουν ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο φτώχειας.

Αν, δε, στο σημείο αυτό αθροίσουμε και τα όσα οδυνηρά συνέβησαν στη χώρα μας, τον τελευταίο χρόνο, με τις γυναικοκτονίες καθώς και τις -εν εξελίξει- αποκαλύψεις για αφόρητες πιέσεις, εκβιασμούς, βιασμούς με θύματα κυρίως γυναίκες στους χώρους του αθλητισμού, πολιτισμού, εργασιακούς χώρους και όχι μόνο, τότε γίνεται αντιληπτή η έκταση της δύσκολης κατάστασης στην οποία είναι εγκλωβισμένη η σύγχρονη γυναίκα. 

Μια κατάσταση που δεν ανατρέπεται μόνο με λόγια και καλές προθέσεις αλλά με διαρκή αγώνα και πράξεις.

Σ’ εμάς, στο Δήμο Πατρέων, οι πράξεις είναι διαρκείς και αποτελεσματικές.

Η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη και διευκόλυνση των γυναικών όπου και όταν οι ίδιες το έχουν ανάγκη.

Θα αναφερθώ πρώτα στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους». 

Ο ξενώνας λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο. Παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους ασφαλή φιλοξενία, σίτιση και φροντίδα απο κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους με στόχο την υποστήριξη, ενδυνάμωση και επανένταξη των γυναικών στην κοινότητα και την αγορά εργασίας.

Η διαμονή που έχει προσωρινό και μεταβατικό χαρακτήρα απευθύνεται σε γυναίκες - ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας ή εθνικότητας- που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας -σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική. Παρέχεται νομική συμβουλευτική καθώς και μέσω συνεργασίας μας με άλλους φορείς διευκολύνεται η πρόσβαση των γυναικών στην απασχόληση, εκπαίδευση και φυσικά στην υγεία και πρόνοια.

Αλλά εκτός αυτού η κοινωνική μας πολιτική έχει στραμμένη την προσοχή της στις γυναίκες και περιλαμβάνει πολλές ακόμα διευκολύνσεις.

 Δωρεάν φύλαξη των παιδιών, στους -υψηλής εκπαίδευσης- δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις μονογονεϊκές οικογένειες (όπου είναι κυρίως γυναίκες), παιδικές κατασκηνώσεις, υψηλών προδιαγραφών, κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι γυναίκες, ανέξοδα και με ασφάλεια, να εμπιστεύονται τα παιδιά τους ώστε να έχουν  ελεύθερο χρόνο για τις δουλειές τους και πολλά ακόμη.

Εύχομαι να έχει επιτυχία η ημερίδα στο να ευαισθητοποιήσει τους αξιωματούχους κάθε φορέα για πράξεις με ουσία».