Ανεξέλεγκτο είναι το κύμα ακρίβειας στις πρώτες ύλες και την κατάσταση αυτή καλούνται να αντιμετωπίσουν δεκάδες επαγγελματίες της εστίασης, της μεταποίησης και του αρτοζαχαροπλαστικού κλάδου που καθημερινά βλέπουν τις τιμές να αλλάζουν και να ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Ειδικότερα οι επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής που καλούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες τους εν όψει του Πάσχα, ζουν στο πετσί τους αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με τις συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών που τους είναι απαραίτητες για τα γλυκά που ετοιμάζουν.

«Υπάρχει μία γενικότερη αύξηση των τιμών σε όλες τις πρώτες ύλες της ζαχαροπλαστικής» τονίζει από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος. «Από τα αυγά και τα γαλακτοκομικά έως τα άλευρα και την σοκολάτα.

Κι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το κράτος και οι φορείς του υπουργείου δεν έχουν κάνει κάτι για να συγκρατήσουν τις τιμές αυτές ή έστω να τις περιορίσουν και να προχωρήσουν στους κατάλληλους ελέγχους».

Αρκετοί παράγοντες και επαγγελματίες που ζουν την πραγματική οικονομία στην καθημερινότητα τους βλέπουν μια τάση αισχροκέρδειας από μηχανισμούς που κινούν την αγορά και που προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους τις γενικότερες συνθήκες που υπάρχουν.

«Να δεχθώ ότι ο πόλεμος έχει φέρει μια αύξηση στα σιτηρά, στα άλευρα και σε άλλα είδη που αναγκαζόμαστε και εισάγουμε από την Ρωσία και την Ουκρανία. Όμως υπάρχουν άλλα είδη που η άνοδος της τιμής τους δεν δικαιολογείται» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η σοκολάτα για παράδειγμα γιατί πήγε τόσο ψηλά; Της φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι βόμβες που πέφτουν εκεί; Δεν νομίζω. Υπάρχει μία τάση αισχροκέρδειας από τους λίγους που χειρίζονται την αγορά και το ερώτημα είναι τι κάνει το κράτος μπροστά σε αυτή την κατάσταση».

Υπάρχει και πλαφόν πλέον

Πέρα από τις αυξημένες τιμές στις πρώτες ύλες αρκετοί επαγγελματίες βλέπουν τον κίνδυνο των ελλείψεων σε ορισμένα είδη που τους είναι απαραίτητα, καθώς μεγάλες αλυσίδες έχουν ξεκινήσει να βάζουν πλαφόν σε καταστήματα που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. 

Το κόστος παραγωγής για τα καταστήματα του κλάδου έχει ανέβει σημαντικά, καθώς στις ανατιμήσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι αυξήσεις στην κατανάλωση ρεύματος, με τους λογαριασμούς στην ΔΕΗ και στους ιδιώτες πάροχους να είναι στον… Θεό.

Για αυτό και η παραγωγή το φετινό Πάσχα θα είναι συγκρατημένη, αφού έτσι και αλλιώς η κίνηση στην αγορά μέχρι ώρας είναι υποτονική. «Έχουμε απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις που υπάρχουν στις πρώτες ύλες και έχουμε συγκρατήσει τις τιμές μας. Ελπίζουμε η αγορά να κινηθεί έστω και αυτό το διάστημα που απομένει μέχρι το Πάσχα…».