Είναι κανόνας. Όταν υπάρχει μία κρίση στην αγορά και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τότε είναι που αυξάνονται τα φαινόμενα και τα περιστατικά εργοδοτικών αυθαιρεσιών εις βάρος των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τους τελευταίους μήνες, μπροστά σε αυτή την κάθετη πτώση της κίνησης που υπάρχει στην αγορά, έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες από εργαζομένους που παραπέμπουν σε κρούσματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Τα περιστατικά των καταγγελιών αυτών ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν καταγγελίες όπου ο εργοδότης ή ανώτερα στελέχη της επιχείρησης πιέζουν με τον δικό τους τρόπο τον εργαζόμενο να υποβάλει παραίτηση.

Σε άλλες περιπτώσεις όταν ο εργοδότης έχει προχωρήσει σε απόλυση προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να απαλλαγεί από τις αποζημιώσεις καταφεύγοντας σε "παραθυράκια" ή καταφεύγοντας ακόμα και σε ψεύδη κατά του πρώην εργαζόμενου του.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις καταγγελίες που έχουν γίνει αναφέρονται σε αυθαίρετες μειώσεις μισθού, αδιαφορώντας για τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο εργαζόμενος, σε μειωμένο ωράριο ή σε εκ περιτροπής εργασία, βάση της δυνατότητας που δίνει στον εργοδότη ο νόμος Χατζηδάκη.

Ανάλογες είναι και οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΓΣΕΕ, αλλά και στην πανελλήνια ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων. Στην τελευταία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν γίνει καταγγελίες για δύο απολύσεις και δύο για εκ περιτροπής εργασία, ζητώντας από τον εργαζόμενο να πηγαίνει στην εργασία του μόλις δύο φορές την εβδομάδα, έχοντας ασφαλώς και την αντίστοιχη μείωση στις απολαβές του.

Άλλοι πάλι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους τους να μην έχουν πλέον πολλές απαιτήσεις σχετικά με τα επιδόματα που δικαιούνται ή ακόμα με τον χρόνο που είναι να πληρωθούν, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να δέχονται τις προτάσεις τους, φοβούμενοι την οριστική απόλυση και το φάσμα της ανεργίας.

Βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών η κρίση; Ίσως για αρκετές περιπτώσεις. 

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά δείχνουν ότι η κατρακύλα και ο πάτος που έχει οδηγήσει την αγορά το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη των καταστημάτων θα οδηγήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε ένα μαζικό κύμα απολύσεων, είτε αυτές γίνονται με νόμιμο τρόπο, είτε με αυθαίρετο.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, αλλά και εκπρόσωποι υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που ζουν αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που υπάρχει εδώ και μήνες, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τα μαγαζιά.

Δεν υπάρχει κίνηση και αν δεν αλλάξει κάτι στον ορίζοντα, με το κράτος να ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έρχονται απολύσεις αρχικά και στη συνέχεια λουκέτα…