Φόβος και τρόμος έχουν γίνει οι εισπρακτικές εταιρείες που έχει αποφασίσει να συνεργαστεί η ΔΕΗ, προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους καταναλωτές και να τους… πείσει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι της.

Επαγγελματίες και νοικοκυριά σηκώνουν το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής ακούνε μία φωνή που τους ζητάει ευγενικά, αλλά ταυτόχρονα με έναν επιτακτικό τρόπο να δώσουν τα χρήματα που είναι να πληρώσουν, υπενθυμίζοντας τους την οφειλή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολίτες που έχουν λάβει τέτοια τηλεφωνήματα από τις προειδοποιήσεις αυτές δεν εξαιρούνται ούτε ακόμα και αυτοί που έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς των οφειλών τους, πληρώνοντας τις δόσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα που τους έχει οριστεί.

Τα τηλέφωνα των εισπρακτικών εταιρειών ήταν ταυτισμένα μέχρι τώρα με τις τράπεζες και τα δάνεια που είχαν δοθεί από αυτές σε δανειολήπτες, στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση.

Να όμως που οι εποχές αλλάζουν. Το όλο θέμα φανερώνει την αλλαγή τακτικής που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ πάνω στα θέματα των ανεξόφλητων λογαριασμών και των χρημάτων που της οφείλονται.

Αλλαγή που έχει γίνει ακόμα πιο αισθητή το τελευταίο διάστημα όπου οι λογαριασμοί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης είναι πολύ υψηλοί, με δεκάδες καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα χρήματα που είναι να δώσουν.

Μεγάλη αύξηση των διακανονισμών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν μπει σε διακανονισμούς τους τελευταίους μήνες μετά από τους υπέρογκους λογαριασμούς που αντίκρισαν, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.

Τα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών που στην ουσία είναι προειδοποιητικά, όμως έχουν και έναν χαρακτήρα απειλής αφού ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους οι δόσεις, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διακοπεί το ρεύμα, δείχνουν ότι η ΔΕΗ ακολουθεί πλέον για τα καλά τις πρακτικές ιδιωτικών εταιρειών.

Μόνο στην περίπτωση της ενέργειας οι ιδιώτες πάροχοι είναι ακόμα πιο αυστηροί, αφού υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι τους έχει κοπεί το ρεύμα, χωρίς καν προειδοποίηση. Κι όλα αυτά σε μία χρονική περίοδο που ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις ο λογαριασμός του ρεύματος μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και στο ύψος δύο και τριών ενοικίων. Τόσο υψηλοί είναι…