Άνοιξη και είναι η εποχή που για την Πάτρα η δύση και το δειλινό μαζί βασιλεύουν, φτάνοντας στην κορύφωση της μαγείας τους.

Είναι η εποχή που κάθε απόγευμα σχεδόν η Πάτρα αποδεικνύει ότι έχει το ομορφότερο και το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα σε όλη την Ελλάδα και ίσως σε όλη την Μεσόγειο.

Είναι το ηλιοβασίλεμα εκείνο που τραβάει το βλέμμα σου προς την θάλασσα και τον ουρανό, το μοναδικό ίσως που ο ήλιος προτού να πέσει στα κύματα ή να κρυφτεί πίσω από την Παλιοβούνα και την Βαράσοβα στέκει αγέρωχα για ώρες στα πορτοκαλί του, γεμίζοντας από κόκκινες φωτιές τα σύννεφα.

Σαν κάτι να τον κρατάει και να μην θέλει να τον αφήσει να φύγει για να δώσει την θέση του στην νύχτα που έρχεται. Φεύγει αργά, νωχελικά, κάνοντας τους Πατρινούς να τον χαζεύουν για ώρα από όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και αυτό που τον έχουν συνηθίσει, δίνοντας του τόση μεγάλη σημασία πλέον. 

Κι όμως ο ήλιος που βασιλεύει γίνεται αισθητός παντού στην Πάτρα. Κατεβαίνοντας στην Γούναρη, στο μώλο της Αγίου Νικολάου, στις σκάλες της ίδιας οδού, στο Κάστρο, στο Νότιο Πάρκο,  στα Ψηλαλώνια, στα Βραχνέικα, στο Ρίο και στα τόσα χιλιάδες μικρά και μεγαλύτερα παράθυρα που προσφέρει αυτή η πόλη. 

Παράθυρα και χαραμάδες στα βλέμματα, έτσι για να χάνονται και αυτά με την σειρά τους προς την θάλασσα, εκεί που το ηλιοβασίλεμα κάθε δειλινό, βρίσκεται σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο πάνω στη σκηνή. Στην σκηνή της μέρας που σβήνει και χάνεται για να έρθει η νύχτα.

Τόσοι χαμένοι ήλιοι και τόσα καινούργια φεγγάρια που η Πάτρα έχει μεγαλώσει μαζί τους. Τόσα δειλινά που θα μπορούσαν προσφέρουν σε αυτή την πόλη ένα ξεχωριστό κάδρο, ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς για την προβολή της προς τα έξω, φέρνοντας επισκέπτες και τουρίστες στην αγκαλιά της.

Γιατί η εσωστρέφεια του δειλινού, μπορεί να γίνει εξωστρέφεια για την πόλη. Ρωτήστε και τους τουρίστες της Σαντορίνης που κρέμονται σαν τα τσαμπιά του μήνες του καλοκαιριού για να δουν το περίφημο ηλιοβασίλεμα και οι περισσότεροι από αυτούς φεύγουν απογοητευμένοι…


Φωτό - spyrospolitis

Φωτό - spyrospolitis


Φωτό - giotaioannid

Φωτό - giotaioannid


Φωτό - lenas_photoroom

Φωτό - lenas_photoroom


Φωτό - Tsil Eka

Φωτό - Tsil Eka


Φωτό - Nikos Sarafopoulos

Φωτό - Nikos Sarafopoulos