Ένα από τα ιδρύματα που δίνει αγάπη και που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στο πλευρό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πολλαπλές βαριές αναπηρίες σωματικής και νοητικής φύσεως, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του λουκέτου.

Ο λόγος για την «Κιβωτό της Αγάπης» που μετά από την κρίση της πανδημίας, αλλά και την αύξηση της ενέργειας και όλου αυτού του κύματος ακρίβειας που έχει περιέλθει στις ζωές όλων, βρίσκεται σε ασφυκτικά οικονομικό κλοιό, έχοντας αρκετές οφειλές τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι πόροι για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Υποχρεώσεις που έχουν ποικίλες κατευθύνσεις από σίτιση έως και ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους τρόφιμους του ιδρύματος που έχουν πολλές ανάγκες,  ορισμένες εκ των οποίων είναι αρκετά κοστοβόρες.

Η κατάσταση για ένα τέτοιο ίδρυμα που φιλοξενεί και φροντίζει παιδιά με τόσο σοβαρές παθήσεις ήταν πάντοτε δύσκολη οικονομικά. Όμως η ακρίβεια  σε όλα τα είδη και η εκτόξευση της ενέργειας έχει φέρει αδιέξοδο για το ίδρυμα.

Αυτός που κρατάει όρθια την «Κιβωτό της Αγάπης» είναι ο κόσμος που ακόμα και τώρα συνεχίζει να προσφέρει με κάθε τρόπο, σε τρόφιμα, σε φάρμακα, ακόμα και σε χρήματα. Όμως η παρτίδα δεν μπορεί να σωθεί από την βοήθεια του κόσμου.

Σύμφωνα τους ανθρώπους του ιδρύματος είναι απαραίτητη η ενίσχυση από το κράτος και την πολιτεία για να μπορέσει να κρατηθεί όρθια η Κιβωτός, αφού τα χρήματα που δίνονται από τον ΕΟΠΥΥ δεν αρκούν ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού.

Παράλληλα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το ίδρυμα με τα χρέη που έχει στο ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων του, χρέη που αδυνατεί να καταβάλει και φτάνουν το ύψος των 200.000 ευρώ.

Η Κιβωτός φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 69 παιδιά, ενώ αναμένονται και άλλα τέσσερα τις επόμενες ημέρες. Η βοήθεια που έχει το ίδρυμα από τους γονείς των παιδιών αυτών είναι ισχνή και στις περισσότερες των περιπτώσεων μηδενική.

Η πλειοψηφία των γονιών τους τα έχει εγκαταλείψει, δεν ενδιαφέρονται για αυτά,  σε σημείο που ορισμένοι από τους γονείς έχουν διαδώσει ότι τα παιδιά τους δεν ζουν καν.

Κι όλα αυτά ενώ το κράτος δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για τις συνθήκες λειτουργίας του ιδρύματος, αδιαφορώντας το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει για να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των παιδιών αυτών.

Πιέζουν να βάλουν και άλλα παιδιά

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη πίεση από αποφάσεις κρατικούς και εισαγγελικούς φορείς  για τη φιλοξενία και άλλων παιδιών, ορισμένα από αυτά έχουν αναπηρίες που δεν σχετίζονται με τα όσα προσφέρει η Κιβωτός.

Παιδιά που αντιμετωπίζουν για παράδειγμα ψυχιατρικά προβλήματα τα οποία και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ίδρυμα αφού χρειάζονται άλλου τύπου δομές. Η πίεση που ασκείται έχει να κάνει προφανώς με την έλλειψη ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια.

Όμως όλα αυτά έχουν οδηγήσει την Κιβωτό μια ανάσα πριν από το κλείσιμο. Ήδη το ζήτημα έχει φτάσει στο γραφείο της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, μέσα από την παρέμβαση του Χαράλαμπου Μπονάνου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ζητώντας από το κράτος επιπλέον επιδότηση.

Διαφορετικά τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο…