Άνοιξη, λίγο πριν από το Πάσχα και είναι η χρονική περίοδος εκείνη που αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό οι σχολικές εκδρομές, με τους μαθητές να κάνουν την πενταήμερη που αποτελεί διαχρονικά μια ξεχωριστή μαθητική εμπειρία.

Η Πάτρα είναι από τις πόλεις αυτές που έχουν γίνει ένας από τους κλασικούς προορισμούς για τα σχολεία που προγραμματίζουν τις εκδρομές τους, αν και η πόλη από πλευράς πολιτικής και φορέων, δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα.

Κι όμως κάθε χρόνο σχολεία από όλη την Ελλάδα την επιλέγουν ως προορισμό τους για την εκδρομή που προγραμματίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν τα ξενοδοχεία της Πάτρας τους χειμερινούς μήνες, φτάνουν κατά διαστήματα την πληρότητα τους στο 40% με 50% αυτό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, οφείλεται κυρίως στους μαθητές και στις σχολικές εκδρομές.

Η πληρότητα αυτή μεγαλώνει το ποσοστό της από τον Μάρτιο και μετά, καθώς αυξάνονται οι σχολικές εκδρομές και τα σχολεία που έρχονται στην Πάτρα για δύο ή και τρεις διανυκτερεύσεις.

Βασικός λόγος που τα σχολεία επιλέγουν την Πάτρα είναι ότι είναι μια μεγάλη πόλη που μπορεί και τα έχει όλα, ενώ προσφέρει στους μαθητές νυχτερινή διασκέδαση μέσα από τα μαγαζιά της, σε καλές τιμές, κρατώντας μία ποιότητα.

Παράλληλα, βρίσκεται αρκετά κοντά σε μέρη που προσφέρονται για εκπαιδευτικές σχολικές ξεναγήσεις, όπως για παράδειγμα η Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα, η Επίδαυρος, οι Δελφοί κτλ. 

Εκτός αυτού έχει και μέρη που κινούν το ενδιαφέρον στις διευθύνσεις των σχολείων που διοργανώνουν τις εκδρομές, όπως για παράδειγμα το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο, την Γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου, την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο, αλλά και την Αχάια Κλάους.

Την προτιμούν και από τα νησιά

Φέτος, ειδικότερα, όπου οι σχολικές εκδρομές επανήλθαν στο προσκήνιο μετά από την πανδημία, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τα ταξίδια και τις εκδρομές ευνοούν την Πάτρα.

Είναι σε κοντινή απόσταση, έχει εύκολη πρόσβαση μέσα από τους αυτοκινητοδρόμους, είναι μικρό το μεταφορικό κόστος και τα σχολεία την προτιμούν από τα νησιά όπου εκεί υπάρχει και το επιπλέον έξοδο των ναύλων για τα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Ήδη το περασμένο διάστημα είδαμε ορισμένα σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας στην Πάτρα που έδωσαν μία μικρή τόνωση στην αγορά και στην τοπική οικονομία.

Αν μάλιστα η πόλη αξιοποιούσε αυτό το σχολικό "ρεύμα" που φαίνεται ότι έχει θα μπορούσε να πετύχει ακόμα σημαντικότερα πράγματα για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις της…