Σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Φατίχ Ντονμέζ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ανατολική Μεσόγειος: «Σημαντικές εξελίξεις» προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός

«Θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο, όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στις επόμενες ημέρες, πρώτα ο Θεός», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή αποχαιρετισμού του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, πετύχαμε καλά αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που θα αλλάξει το μέλλον της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Φατίχ Ντονμέζ στην ομιλία του είπε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν συμβαίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων σχεδίων. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Ντονμέζ: «Μπορούμε να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο μια νέα οδό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού»

Μίλησε, πάντως, για εποικοδομητική στάση από τη μεριά της Τουρκίας, η οποία «ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

«Δόξα στον Παντοδύναμο Θεό, δεν θα σας απογοητεύσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην ομιλία του.

«Όταν στείλαμε το Yavuz πριν από 3 χρόνια, είπαμε ότι η Τουρκία είναι η χώρα κλειδί για τα έργα στην περιοχή. Έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή στη συνεργασία και δεν θα διστάσει ποτέ να αναλάβει την ευθύνη για την ευημερία και την ειρήνη της περιοχής. Πάντα δηλώναμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συναντήσεις, διάλογο και συνομιλίες. Με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματά μας, μπορούμε να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο μια νέα οδό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Θα συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε έργο υποστηρίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία και πραγματοποιείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Φατίχ Ντονμέζ. Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφτεί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας το Ισραήλ το Μάιο.