Πάνω από 1,5 τόνο τυρί έκλεψε μια οργανωμένη συμμορία από μια φάρμα γαλακτοκομικών στην Ολλανδία.

Συγκεκιμένα, οι ληστές απέσπασαν 1.600 κιλά τυρί αξίας περίπου 21.000 ευρώ από γαλακτοκομική φάρμα στη περιοχή Fijnaart στα νότια και δυτικά της χώρας, στην τελευταία από μια σειρά κλοπών τυριών στις Κάτω Χώρες.

Η συμμορία πήρε μαζί της σχεδόν όλο το τυρί από τις αποθήκες της φάρμας με τους ιδιοκτήτες του αγροκτήματος και της επιχείρησης να έχουν πλέον απώλειες εσόδων περίπου έξι μηνών, όπως δήλωσε αγρότης στο RTL Nieuws.

«Θα χρειαστούμε καλύτερη ασφάλεια για τα τυριά μας από εδώ και στο εξής», δήλωσε ο Τέο Ντέκερ, πρόεδρος της οργάνωσης γαλακτοπαραγωγών Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders, στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Ομρόεμπ Μπραμπαντ. «Δεν πρόκειται για μια απλή κλοπή, αλλά για οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε ο Ντέκερ. «Αυτές οι συμμορίες δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν βία. Φορτώνουν και φεύγουν».

Όπως είπε οι κλέφτες συνήθως επισκέπτονται το κατάστημα της φάρμας μερικές ημέρες πριν για να πάρουν την εικόνα της περιοχής, ώστε να ξέρουν ακριβώς τι να πάρουν, επισήμανε ο Ντέκερ.

«Είχαμε αναφορές για τυριά που κατέληξαν στη Ρωσία, όπου δεν μπορούν να αγοραστούν ολλανδικά γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω των οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε ο Ντέκερ.

Τα κλεμμένα τυριά φέρουν έναν μοναδικό κωδικό που σημαίνει ότι είναι απίθανο να πωλούνται στην Ολλανδία. Οι τυροκόμοι ταλαιπωρήθηκαν από μια σειρά κλοπών τυριών πριν από δύο χρόνια και η ληστεία αυτής της εβδομάδας μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι που... έρχεται, επισήμανε ο Ντέκερ.

Μια παρτίδα κλεμμένου τυριού προσφέρθηκε προς πώληση στο MarketPlace πέρυσι και εντοπίστηκε μέσα σε 15 λεπτά. «Αλλά αυτοί ήταν ερασιτέχνες και οι τυροκόμοι έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν κάτι μεγαλύτερο», δήλωσε ο Dekker.