Φόβος για νέο "κύμα" λουκέτων επικρατεί στον κλάδο της εστίασης ως αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχείς ανατιμήσεις και την εκτόξευση της ενέργειας.

Ήδη ορισμένα μαγαζιά που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες μορφές της εστίασης έχουν κλείσει και άλλα ετοιμάζονται να κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες, βλέποντας ότι το κύμα της ακρίβειας και η ενέργεια θα συνεχιστεί και δεν έχει τέλος.

Στον ΣΚΕΑΝΑ έχουν κάνει εδώ και αρκετό καιρό λόγο για καταστήματα που έκλεισαν την δραστηριότητα τους και έβαλαν λουκέτο εξαιτίας τους ρεύματος και των υψηλών λογαριασμών που έφτασαν κάτω από την πόρτα τους.

Όμως η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη από τότε αφού εκτός της ενέργειας πλέον έχει προστεθεί και ο βραχνάς της ακρίβειας στα τρόφιμα και ειδικότερα αυτός της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών.

Οι πρώτες ύλες αποτελούν ένα δίκοπο μαχαίρι για τους επαγγελματίες του κλάδου. Από την μία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις των δικών τους ειδών, γνωρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει την ήδη πεσμένη αγοραστική τους δύναμη και από την άλλη δεν μπορούν να τις απορροφήσουν, αφού αυτό θα σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια το κλείσιμο τους.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παίζει σημαντικό ρόλο στις προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει για την καλοκαιρινή σεζόν. Αρκετοί από τους επιχειρηματίες που ήταν να ανοίξουν ένα νέο μαγαζί σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή έξω από την Πάτρα το σκέφτονται πλέον σοβαρό και άλλοι ήδη έχουν αναστείλει την λειτουργία του. Για αυτό και τα πράγματα είναι κάπως υποτονικά φέτος και για την καλοκαιρινή σεζόν.


Άλλο το σκηνικό τη νέα χειμερινή σεζόν

Άλλοι πάλι που έχουν καταστήματα εντός του κέντρου της Πάτρας έχουν ήδη βάλει πωλητήριο και μάλιστα σε αρκετές συμφέρουσες τιμές, ελπίζοντας ότι θα προσελκύσουν ενδιαφερόμενους.

Χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι η λύση που απομένει για τους επαγγελματίες αυτούς είναι να κλείσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το μαγαζί τους. Ή προσωρινά ή και μόνιμα, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Οπότε πολλά από τα καταστήματα αυτά, αν δεν αλλάξει κάτι, η νέα χειμερινή σεζόν θα τα βρει είτε κλειστά, είτε (στην καλύτερη περίπτωση) σε άλλα χέρια.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς λένε ότι το νέο ισοζύγιο της εστίασης ανάμεσα στις εγγραφές και στις διαγραφές στα μητρώα του ΓΕΜΙ, θα είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε. Οι διαγραφές θα είναι δηλαδή πιο πολλές και οι εγγραφές αισθητά λιγότερες…