Κατέληξε ο ένας από τους πέντε τραυματίες της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πρόκειται για έναν 52χρονο και είναι ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πτέρυγα Covid.

Τα ακριβή αίτια της φωτιάς αναζητούν οι Αρχές, με το έμπειρο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχει αναλάβει τις έρευνες.

«Κλειδί» στη λύση του μυστηρίου και στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για τα αίτια της τραγωδίας - που χάρη στην άμεση αντίδραση του προσωπικού και της πυροσβεστικής δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις - αναμένεται να αποτελέσει η κατάθεση του ασθενή που νοσηλευόταν στο τρίκλινο δωμάτιο 206 του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά και σκοτώθηκε αρχικά ο 79χρονος και στη συνέχεια ο 52χρονος. Ο ασθενής υπέστη εγκαύματα από τη φωτιά.
Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, ο οποίος ήταν αυτός που προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς από τα πρώτα δευτερόλεπτα του περιστατικού, ο 52χρονος ασθενής που τελικά κατέληξε, του είπε ότι από αυτόν ξεκίνησε η πυρκαγιά όταν έσκασε το κινητό του τηλέφωνο.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία θεωρείται αξιόπιστη καθώς ο συγκεκριμένος γιατρός του νοσοκομείου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε μόλις αντιλήφθηκε ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο της Β’ Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία λειτουργεί ως πτέρυγα covid και, μάλιστα, είχε επαφή με τους ασθενείς του δωματίου.

«Πρόλαβε να μου πει ότι «έσκασε στα χέρια μου το κινητό». Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι ή δεν είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που είπε ο ασθενής. Η πιθανότητα να άναψε τσιγάρο δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεν πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι ξέρουμε την αίτια», τόνισε ο κ. Τρύφων.

Το δεύτερο σενάριο που θέλει ασθενή που νοσηλεύονταν στο δωμάτιο 206 του νοσοκομείο να άναψε τσιγάρο - είτε εντός, είτε εκτός του θαλάμου - και να προκλήθηκε από εκεί η πυρκαγιά, δεν έχει αποκλειστεί, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα στοιχεία που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

«Ο ασθενής που είχε μεγάλη παροχή οξυγόνου εξαϋλώθηκε»

Τα όσα περιέγραψε ο Σταύρος Τρύφων για τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πνευμονολογική Κλινική, κόβουν την ανάσα.

«Στις 08.50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω.

Ο ασθενής μου λέει ότι άκουσε ένα μπαμ. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να υπάρχει φωτιά στον τοίχο, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά που έκαιγε τον δεύτερο ασθενή, αλλά αυτή πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη», ανέφερε.

Ερωτηθείς με το αν πράγματι σημειώθηκε έκρηξη, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να μην γίνει έκρηξη, όταν έχουμε ανάφλεξη οξυγόνου. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα «μπαμ». Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά. Ο ασθενής ο οποίος είχε πολλή μεγάλη παροχή οξυγόνου, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκε».

«Θα μπορούσε να λαμπαδιάσει το νοσοκομείο»

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο «Παπανικολάου», τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στην πτέρυγα Covid του νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, θα προκύψουν από το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, ευχήθηκε περαστικά στους τραυματίες και ευχαρίστησε το προσωπικό του Νοσοκομείου, και ιδιαιτέρως τον πνευμονολόγο Σταύρο Τρύφωνα, για την άμεση παρέμβασή του που απέτρεψε τα χειρότερα. Επίσης, σημείωσε, ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση εκτός του συγκεκριμένου θαλάμου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στις δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νοσοκομείο «θα μπορούσε να «λαμπαδιάσει» με τις παροχές οξυγόνου που είχε εκείνη τη στιγμή. Ευτυχώς, η φωτιά περιορίστηκε σε ένα θάλαμο. Λυπούμαστε πολύ και για τον ασθενή που πέθανε και για τους υπόλοιπους τραυματίες. Υπάρχει ένας ασθενής που είναι σοβαρά τραυματισμένος και οι υπόλοιποι είναι καλά».

Ποιος ήταν ο 79χρονος

Ο 79χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο, είχε καταγωγή από το χωριό Λαγκάδα του νομού Ιωαννίνων και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με κορωνοϊό στο νοσοκομείο καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα πνευμόνια του, όπως λένε συγγενείς του.

Ήταν πρώην στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας ενώ ο γιός του που εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, φαίνεται πως είχε ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, εκεί που σήμερα ο πατέρας του άφησε την τελευταία του πνοή με αυτόν τον τρόπο.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι», δήλωσε στο protothema.gr, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Παναγιώτης Μπλιθικιώτης, συμπληρώνοντας ότι αναμένουν τα αποτελέσματα από την έρευνα της πυροσβεστικής σχετικά με την αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

«Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας - Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».