Τι θυμάστε την περίφημη φράση του Νίκου Κούρκουλου στην ταινία του Νίκου Φώσκολου; 

«Όχι άλλο κάρβουνο» φώναζε ο μεγάλος ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος, αλλάξτε κάπως, δώστε της ένα εντελώς αντίθετο νόημα και τότε θα είστε στο πνεύμα του φετινού Πάσχα, μιας γιορτής που χαρακτηρίζεται από το ψήσιμο στην σούβλα του οβελία.

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν στην αγορά του ξυλοκάρβουνου και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στο πατροπαράδοτο έθιμο του ψησίματος του οβελία που οι Έλληνες συνηθίζουν να πραγματοποιούν με… τελετουργικό τρόπο την Κυριακή του Πάσχα.

Το ξυλοκάρβουνο είναι απαραίτητα για το ψήσιμο του οβελία. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά και ίσως να υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που θα αναγκαστούν αντί να το σουβλίσουν το αρνάκια να το βάλουν στο φούρνο, μη βρίσκοντας στην αγορά κάρβουνα.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ξυλοκάρβουνου ήδη στις επιχειρήσεις τους υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις από το συγκεκριμένο είδος, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

Οι προμήθειες έχουν για το Πάσχα για να δώσουν στον κόσμο και να ικανοποιήσουν την αναμενόμενη ζήτηση, είναι ελάχιστες σε σύγκριση με πέρυσι.

Μια από τις βασικές αιτίες για τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί στο ξυλοκάρβουνο αφού την ακρίβεια και την αύξηση του μεταφορικού κόστους.

Είναι ένα προϊόν που εισάγεται κυρίως  από διάφορες χώρες του εξωτερικού (η εγχώρια παραγωγή του είναι ελάχιστη και ξεκινά αρκετά αργότερα από το Πάσχα), με αποτέλεσμα αυτό να έχει συνέπειες στην τιμή του λόγω του μεταφορικό κόστος, κάνοντας το έτσι ασύμφορο το εμπόριο του είδους.

Μια άλλη αιτία έχει να κάνει με την υπολειτουργία των περισσότερων λιμανιών του κόσμου, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στην εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων και έτσι τα ξυλοκάρβουνα να μένουν για το τέλος.

Στα 20 ευρώ το 10κιλό σακί

Η αύξηση του μεταφορικού κόστους, αλλά και η έλλειψη που υπάρχει στην αγορά από ξυλοκάρβουνο έχει εκτοξεύσει ήδη την τιμή και το Πάσχα που η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη θα ανέβει ακόμα παραπάνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα δεκάκιλο σακί από τα 8 ευρώ που κόστιζε πέρυσι, φέτος έχει φτάσει τα 20 ευρώ! Τις αυξήσεις αυτές στο συγκεκριμένο είδος, αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν τις έχουν παρατηρήσει όσα καταστήματα εστίασης και κυρίως ψησταριές που έψηναν με αυτόν τον τρόπο και για έτσι έχουν ήδη αλλάξει μεθόδους αφού πλέον η συγκεκριμένη είναι ασύμφορη.