Η κατάρρευση της γέφυρας και η παντελής αδυναμία της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών να δώσουν έστω μία προσωρινή λύση, καθιστούν δυσχερείς έως αδύνατες τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων. Και λόγω χρόνου, αλλά και εξαιτίας του κόστους. Μαθητές, κάποιοι από τους οποίους δίνουν πανελλαδικές, ταλαιπωρούνται και βυθίζονται στο άγχος, επαγγελματίες φτάνουν σε απόγνωση, ο ιδιότυπος αποκλεισμός μαραζώνει μία άλλοτε ακμάζουσα περιοχή, ενώ υπάρχει αγωνία ακόμα και για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας. Πλέον, προστίθεται έντονα και το πρόβλημα των αγροτών, που πρέπει να ξεκινήσουν αυτό τον καιρό τις καλλιεργητικές δραστηριότητες. Η γέφυρα ένωνε εκτός των άλλων και τους κάμπους του Γαλατά και του Ευηνοχωρίου, που βρίσκονται στις δύο πλευρές του ποταμού και προφανώς διευκόλυνε τις αγροτικές εργασίες, για τις οποίες χρειάζονται μεγάλα, ενίοτε γιγάντια και, συνήθως αργά μηχανήματα.

Θα ήταν σαν εικόνα από ταινία «Matrix» ή άλλες επιστημονικής φαντασίας, να αρχίσουν τα τρακτέρ, πότε με αλέτρια και ραντιστήρια και άλλοτε με φρέζες και τρέιλερ, οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές και οι μπετονιέρες να μπαίνουν στη νέα εθνική οδό της ταχείας κυκλοφορίας και της υψηλής οδικής ασφάλειας και να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν απλώς από τη μία όχθη του ποταμού στην άλλη.


Γι’ αυτό και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που έχουν συγκροτήσει οι κάτοικοι των παρευήνιων χωριών του Γαλατά, του Ευηνοχωρίου και του Περιθωρίου αποφάσισε μεταξύ άλλων στην Κυριακή 3 Απριλίου (η γέφυρα έχει πέσει από τις 12 Δεκεμβρίου) «την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων, το συντομότερο δυνατό, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν». Δηλαδή με αυτοσχέδια περάσματα μέσα από το ποτάμι – ευτυχώς που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και… παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού!!!

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν υποσχεθεί ότι πέραν της κατασκευής νέας γέφυρας στον συγκεκριμένο άξονα, θα μεριμνήσουν για μία προσωρινή λύση με την αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση και τροχοφόρων για όσο διάστημα χρειαστεί. Παρότι την περιοχή επισκέφτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, καμία πρόοδος δεν υπήρξε στο μεταξύ από τους αρμόδιους φορείς.

Με οργή και αγωνία η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει εντός της εβδομάδας επιστολή διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.

Και προειδοποιεί ότι εάν μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου δεν υπάρξουν απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις με πρώτο βήμα μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαβρολίμνης, με ολιγόλεπτο και συμβολικό κλείσιμο αποκλεισμό της Ιονίας οδού.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

«Συνήλθε σε σύσκεψη σήμερα Κυριακή 03 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00΄στην πλατεία του Γαλατά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Θέματα της σύσκεψης, στην οποία παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καραπάνος και πλήθος κόσμου, ήταν:

1ο. Η ενημέρωση για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση των αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου.

2ο. Οι εξελίξεις στην εξεύρεση άμεσης και προσωρινής λύσης στα προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου.

3ο. Η ανταλλαγή απόψεων και ο προγραμματισμός των περαιτέρω ενεργειών.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει ανησυχητική στασιμότητα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες για μεγάλες καθυστερήσεις στα ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων της κατασκευής και επισκευής των δυο γεφυρών, προβληματίζουν και ανησυχούν ιδιαίτερα τους κατοίκους, των οποίων η υπομονή εξαντλείται. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη.

Απαίτηση όλων ήταν:

1. Η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων.

2. Η άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.

3. Η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.

4. Η διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των πληγέντων κατοίκων.

5. Η ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Αποφασίστηκε να μεταβεί το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρομμάτης, συνοδευόμενος από τους Δημάρχους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, με σκοπό να συναντηθεί με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες και να επιδιώξει την εξασφάλιση χρηματοδότησης της επισκευής της σιδερένιας γέφυρας.

Αποφασίστηκε η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων, το συντομότερο δυνατό, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Αποφασίστηκε ακόμα η αποστολή σχετικής επιστολής διαμαρτυρίας σε στελέχη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στους βουλευτές του Νομού, στους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, υλοποιώντας σχετική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί από σήμερα τους κατοίκους του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου και όλων των παρευήνιων Κοινοτήτων σε ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά την Κυριακή 10 Απριλίου του 2022 και ώρα 11:00΄. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν οριστικές δεσμεύσεις και απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων, θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαυρολίμνης και ολιγόλεπτο, συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
Ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου
Κώστας Σακαρέλος


Πηγή: protothema.gr