Τη βαρύτητα της λοίμωξης από την COVID-19 ενδεχομένως να μας αποκαλύπτουν τα δάχτυλα μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι ευρέως γνωστό πως ο μακρύς παράμεσος αποτελεί δείκτη υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης προγεννητικά, ενώ ο μακρύς δείκτης αποτελεί σημάδι υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και που συμπεριλαμβάνει το πανεπιστήμιο Swansea, εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ των ορμονών των δύο φύλων στη μήτρα και στην εφηβεία καθώς και τις νοσηλείες λόγω COVID-19.

Μία από τις υποθέσεις της έρευνας ενοχοποιεί την υψηλή τεστοστερόνη για τις σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας αλλά μια έτερη συνδέει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε ηλικιωμένους άνδρες με κακή πρόγνωση.

Τώρα, ο John Manning, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας Applied Sports Technology, Exercise and Medicine (A-STEM), συνεργαζόμενος με συναδέλφους του από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας προσπάθησε να ελέγξει από κοντά τις αναλογίες του δαχτύλων ως ένδειξη για σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι ασθενείς με πιο «θηλυκά» κοντά μικρά δάχτυλα συγκριτικά με τα υπόλοιπα δάκτυλα, τείνουν να εκδηλώνουν πιο έντονα συμπτώματα από την COVID-19, που μπορεί εύκολα να οδηγηθούν σε νοσηλεία, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως οι ασθενείς με μεγάλες διαφορές στις αναλογίες του μήκους των δακτύλων ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό χέρι έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Manning τα ευρήματα δείχνουν πως η σοβαρότητα της COVID-19 σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και πιθανά με υψηλάεπίπεδα οιστρογόνων και στα δύο φύλα.

Τα πιο θηλυκά χαρακτηριστικά στην αναλογία των δαχτύλων των νοσηλευόμενων ασθενών φανερώνουν πως τα άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη και/η υψηλά οιστρογόνα είναι επιρρεπή στην εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19. Αυτό είναι ίσως που μπορεί να εξηγήσει και γιατί οι άνδρες μεγάλης ηλικίας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για πιο στοχευμένο εμβολιασμό κάνει λόγο ο καθηγητής Manning, ο οποίος τόνισε πως «η έρευνα βοηθά στην κατανόηση της COVID-19 και μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη βελτίωση των αντιιικών φαρμάκων, τη μείωση του ρυθμού θνησιμότητας και των νοσηλειών».