Σοβαρές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα της Πάτρας, που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση, προκάλεσαν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και στην ενέργεια.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήρθε να αποτελειώσει αυτό το θετικό κλίμα και να παγώσει οποιεσδήποτε οικοδομικές δραστηριότητες είχαν δρομολογηθεί για το προσεχές διάστημα.

Ο εργολάβος οικοδομών Αθανάσιος Καούρης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί ξανά στον κλάδο.

«Από τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν δείγματα ότι η αγορά επιτέλους θα χαμογελούσε μετά από μια δεκαετή κρίση. Βλέπαμε την ανάγκη του κόσμου για νέες κατοικίες και βλέπαμε την έκδοση νέων αδειών. Ακόμα και οι τράπεζες ξεκίνησαν να διαφημίζουν στεγαστικά δάνεια. Δυστυχώς, με τις ανατιμήσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία ξαναγυρνάμε πάλι σε εποχές κρίσης» είπε ο κ. Καούρης. Και ο ίδιος όπως «εξομολογήθηκε» ανέστειλε το σχέδιο που είχε για ανέγερση πολυκατοικίας στην περιοχή του Παμπελοποννησιακού, μέχρι να δει πως θα εξελιχθεί η ρευστή κατάσταση.

Οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά έχουν εκτροχιαστεί, βγάζοντας εκτός προγραμματισμού εργολάβους και ιδιώτες που σκόπευαν να προχωρήσουν σε μια αγορά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καούρη, το αλουμίνιο και το σίδερο έχουν ανατιμηθεί 50%. Το αμμοχάλικο και το τσιμέντο 30%, τα χρώματα 20%, τα πλακίδια έως 50%. «Το κόστος κατασκευής έχει πλέον ξεφύγει, ενώ και η αλυσίδα εφοδιασμού έχει σπάσει από την περίοδο της καραντίνας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ελλείψεις υλικών».