Από τους 3 παράγοντες θα εξαρτηθεί η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού στα Παραπολιτικά από τι θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

” Υλοποιούμε ένα πλέγμα μέτρων που έχει να κάνει και με τη φορολόγηση αλλά έχει να κάνει και με την επιδότηση συγκεκριμένων νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συνεπώς πάνω σε αυτό το συνδυασμό θα κινηθούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Το τι ακριβώς θα υλοποιήσουμε και το πώς θα το υλοποιήσουμε εξαρτάται:

Πρώτον από το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Δεύτερον από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα διότι τον επόμενο μήνα έχουμε να καταθέσουμε το πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού ’22 και προϋπολογισμού του ’23 στην ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα εκεί πρέπει να κάνουμε καινούργιες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, για πληθωρισμό, για εκτέλεση του προϋπολογισμού κοκ.
Και τρίτο ουσιώδες στοιχείο θα εξαρτηθεί από το πώς θα βεβαιωθούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις μας καταλήγουν στον πολίτη, δεν χάνονται δηλαδή στην εφοδιαστική αλυσίδα”, απάντησε.

Επίσης μίλησε και για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές. Όπως είπε ” είχαμε ψηφίσει στον προϋπολογισμό ο μειωμένος ΦΠΑ στη εστίαση και στις μεταφορές να είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η κυβέρνηση επιδιώκει- ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί -να επεκταθεί αυτό το μέτρο μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει 250 εκατ. ευρώ έξτρα φέτος στον προϋπολογισμό”.