"απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών":
Εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ»
στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου
28 Μαρτίου – 27 Απριλίου 2022

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων / Παράρτημα Βόλου που είχε και την αρχική παραγωγή της, το Μουσείο Tériade - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, διοργανώνει τη θεματική έκθεση « “απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών”: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ», με τη συμμετοχή 80 και πλέον διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, πλαισιωμένων από έναν πρωτότυπο μικρό πυρήνα έργων του Θεόφιλου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 στις 20.00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Θα προηγηθεί στις 18.30 η προβολή του ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη για τον Θεόφιλο στη αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια θα ξεκινήσουν με μικρή συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μανώλη Σαλούστρου.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη της πορεία στον Βόλο, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα κατά τη διάρκεια της περασμένης και της τρέχουσα χρονιάς, η έκθεση έρχεται και στο Ηράκλειο, όπου θα παρουσιαστεί από τις 28 Μαρτίου έως τις 27 Απριλίου του 2022, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το έτος 2021, επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και του έτους 2022, επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την επιμέλειά της έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.

Το αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, με ογδόντα και πλέον παλαιότερα και πρόσφατα έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, συγκεντρώνει πολύτιμες συνέργειες και αναπάντεχες συμμετοχές, σημαντικά νέα έργα, αλλά και σπουδαία παλαιότερα με τη γενναιόδωρη συνδρομή των συλλεκτών τους. Να σημειωθεί ότι σε συνομιλία με το κυρίως σώμα της έκθεσης, παρουσιάζεται επίσης ένα μικρός, αλλά σημαντικός πυρήνας πρωτότυπων έργων του Θεόφιλου από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του ζωγράφου, που έχοντας καταλάβει έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης, και τιμώντας τους ήρωες που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους όσο κανείς, αποτελεί ταυτόχρονα έναν διηνεκή συνομιλητή και εμπνευστή κορυφαίων εικαστικών και πνευματικών δημιουργών του τόπου μας.

Στην έκθεση, με έργα παραχωρημένα από προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών ή ιδιωτικές συλλογές, συμμετέχουν:
Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Αλεξάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Νίκος Βατόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Νίκη Ελευθεριάδη, Γιάννης Ευθυμίου, Πέτρος Θέμελης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Σταυρούλα Καζιάλε, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Σοφία Καλογεροπούλου, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΥΓΑC, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κόνιαρης, Ευτυχία Λάβδα, Βασίλης Λιαούρης, Θανάσης Μακρής, Νεκτάριος Μαμάης, Κώστας Μανιατόπουλος, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Μοράρος, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Ελισάβετ Περάκη, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Πετσικόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πωπ, Μιχάλης Σακαλής, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σκλάβαινας, Αλκιβιάδης Σκουλάς (Γρυλιός), Ευγένιος Σπαθάρης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιργινία Φιλιππούση, Απόστολος Χαντζαράς, Αθηνά Χατζή, Νικόλαος Χριστόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης.

Και από την προσωπική συλλογή του Λάκη Παπαστάθη:
Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Σπεράντζας, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό από την επιμελήτρια κ. Κρητικού, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου, καθώς και παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Θεόφιλος και το καταραμένο φίδι» και εργαστήριο εργαστήρια κατασκευής φιγούρας θεάτρου σκιών για παιδιά από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη και μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη. Χρήστο Στανίση.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού.
Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι: Αριστέα Τ. Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Μ. Σπανού, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου, Ε. Παπάνης, Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE, Σοφία Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Λ. Παπαστάθης, σκηνοθέτης, Ι. Κρητικού, ιστορικός της τέχνης - επιμελήτρια της έκθεσης.
Τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης έχει ο Ανδρέας Γεωργιάδης.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΦΙΛΙΑ.

«ΘΕΟΦΙΛΟΣ» || Ιστορική και εικαστική έκθεση

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου,

Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 27 Απριλίου 2022

Οργάνωση: Δήμος Ηρακλείου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού)

Σε συνεργασία: Λύκειο των Ελληνίδων / Παράρτημα Βόλου, Μουσείο Tériade - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Σχεδιασμός - Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ώρα 20:00

Θα προηγηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ "ΘΕΟΦΙΛΟΣ" του Λάκη Παπαστάθη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις 18.00