Πάνω από 450 μεγάλοι και παιδιά συμμετείχαν στην τετραήμερη επίσκεψη του nZEB Roadshow, στην Πάτρα, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 17 έως και τις 20 Μαρτίου, με στόχο την εξοικείωση του κόσμου και των μηχανικών με τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας και το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

Πραγματοποιήθηκε σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, παρουσιάσεων και επισκέψεων σε παθητικά κτίρια, με τη συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου της κατασκευής αλλά και του κοινού.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 250 μαθητές (Δημοτικό-Γυμνάσιο Κάτω Καστριτσίου & 10ο Δημοτικό Πατρών) ήρθαν σε επαφή με τις αρχές της φυσικής μέσα από απλά και κατανοητά πειράματα που προσομοιάζουν το πώς ένα σπίτι μπορεί να μην έχει απώλειες και επομένως να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.


Στα εξειδικευμένα εργαστήρια, για μηχανικούς και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, επεξηγήθηκαν οι πέντε βασικές αρχές του Παθητικού Κτιρίου, καθώς και τα ιδανικά υλικά και συστήματα για την κατασκευή Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις καλές πρακτικές σχεδιασμού και υλοποίησης. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο πρόεδρος του ΤΕΕ δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής.

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ήταν υποστηρικτής μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις καινοτόμων συστημάτων από τις εταιρείες χορηγούς και τρεις εξαιρετικές παρουσιάσεις Παθητικών Κτιρίων σε διαφορετικές φάσεις, όπου αρχιτέκτονες και μηχανικοί ανέλυσαν τρεις διαφορετικές μελέτες περίπτωσης (case studies), με έμφαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στις προκλήσεις μετατροπής υφισταμένων κτιρίων σε παθητικά και στην αποτελεσματικότητα των παθητικών κτιρίων, ανεξαρτήτως χρήσης (π.χ. τουριστικό κατάλυμα, οικία κτλ.). Το τετραήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με επισκέψεις σε παθητικά κτίρια της περιοχής, στην Οβρυά και στην Κάτω Αλισσό.

Το ΕΙΠΑΚ ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς των εκδηλώσεων και ειδικά τις Enervillas, για την παραχώρηση όλες τις ημέρες μιας βίλας στο προσωπικό του ΕΙΠΑΚ, την UNISOL, τον Γιάννη Καραβούλια, την ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, την MEAZON και τους χορηγούς του nZEB Roadshow – aluplast, systemair, SIGA, Bostik, getAir, ARIES, KNAUF INSULATION, Schoeck, BlowerDoor GmbH.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζομένους του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου για την καταπληκτική φιλοξενία καθ’ όλη τη διάρκεια του nZEB Roadshow. Η κα. Νανά Μπουσίου, οι κύριοι Θοδωρής και Νίκος, η κα. Κωνσταντίνα και οι φοιτητές Νίκος και Γιώργος μας συμπεριφέρθηκαν σαν καλεσμένους στο σπίτι τους, ενεργώντας ως συνδιοργανωτές και όχι απλώς ως διαχειριστές του χώρου.