Δύσκολα παντρεύεσαι στις μέρες μας, εύκολα χωρίζεις.  

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξάγει κανείς μέσα από τα στοιχεία που υπάρχουν για την αύξηση των διαζυγίων την τελευταία διετία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που οι γάμοι έχουν από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μια φθίνουσα πορεία.

Οι δύσκολες καταστάσεις που έφερε στην καθημερινότητα μας η οικονομική κρίση, αλλά και στη συνέχεια η καραντίνα και η κρίση της πανδημίας έχει κάνει αρκετούς να σκέφτονται σοβαρά προτού πάρουν την απόφαση και κάνουν το μεγάλο βήμα.

Πολλοί διστάζουν και άλλοι δεν το κάνουν καν. Αντίθετα τα διαζύγια έχουν μία αυξητική τάση που ξεκίνησε από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Τη διετία της πανδημίας όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα διαζύγια εκτοξεύτηκαν. Στην Πάτρα μόνο τα διαζύγια κατά αντιδικία έφτασαν το 2020 τα 123 και το 2021 τα 121, έχοντας αύξηση σε σύγκριση με την περασμένη πενταετία πριν από την πανδημία που και τότε ήταν αρκετά, ανάμεσα στα 100 με 110 κατά μέσο όρο.

Όμως στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα συναινετικά διαζύγια που είναι πλέον και τα πιο διαδεδομένα. Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους το 80% των διαζυγίων ανήκουν πια σε αυτή τη μορφή, με τους δύο πρώην συντρόφους να χωρίζουν πολιτισμένα, χωρίς αντιδικίες και χωρίς να τρέχουν στα δικαστήρια.

Τα συναινετικά διαζύγια, ως γνωστόν, βγαίνουν πλέον και ηλεκτρονικά, με ένα κλικ, μέσα από τη σελίδα του gov.gr, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και χωρίς την ανάγκη για έκδοση ειδικού πληρεξουσίου ή βεβαίωσης γνησίου υπογραφής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ για το θέμα των διαζυγίων αφορούν έως το έτος 2017, αφού ακόμα δεν έχει γίνει η ανανέωση της καταχώρησης για τη διετία που ακολούθησε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα 13.163 διαζύγια που είχαν εκδοθεί το 2008, έφθασαν τα 19.190 το 2017, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την τετραετία του 2018  έως το 2021 αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που πιθανότατα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας ίσως τα 30.000 διαζύγια.