Η φτώχεια και η ανεργία καλά κρατούν στην Πάτρα, με ένα σημαντικό ποσοστό των δημοτών της αχαϊκής πρωτεύουσας να παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και να έχουν κάνει τα χαρτιά τους για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Για τους δικαιούχους του ΚΕΑ έχει ξεκινήσει ήδη να φτάνει το μήνυμα που τους ζητάει να ξανακάνουν τα χαρτιά τους, τονίζοντας τους ότι έχει λήξει το προηγούμενο και θα πρέπει να το ανανεώσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κοινωνικού Οργανισμού, αλλά και της αρμόδιας αντιδημαρχείας Υγείας και Πρόνοιας ο αριθμός των δημοτών της Πάτρας που παίρνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ξεπερνάει πλέον τους 20.000.

Υπάρχει δηλαδή μια αυξητική τάση σε σύγκριση με μια πενταετία πριν όπου ο αριθμός των δικαιούχων του ΚΕΑ έφτανε κατά προσέγγιση τους 14 με 15.000.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτό των 20.000 δικαιούχων του ΚΕΑ, δεν έχουν άλλο εισόδημα και παίρνουν το μεγαλύτερο ποσό που δικαιούνται από το συγκεκριμένο επίδομα.

Φορολογικά δείχνουν δηλαδή ότι βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Στο μεταξύ οι αιτήσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχουν παρουσιάσει μια αύξηση της τάξεως του 2% με 3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Ολοκληρωμένα συμπεράσματα όμως θα εξαχθούν κατά την περίοδο του Πάσχα όταν ο Κοινωνικός Οργανισμός θα κληθεί να μοιράσει φαγητό για τους ανθρώπους αυτούς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν εις πέρας.

Αξίζει να αναφέρουμε εκτός του Κοινωνικού Παντοπωλείου σημαντική βοήθεια δίνει η εκκλησία δίνοντας σε καθημερινή βάση περισσότερες από 1.500 μερίδες φαγητού την ημέρα μέσα από τον Άρτο της Αγάπης, την ενορία της Αγίας Τριάδος και της Αγίας Σοφίας, αλλά και τις ενορίες που μαζεύουν καθημερινά τρόφιμα για τις φτωχές οικογένειες.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι μέχρι το τέλος του έτους οι αριθμοί αυτοί θα παρουσιάσουν και στην Πάτρα μία σημαντική αύξηση, αφού θα στραφούν προς τις κοινωνικές δομές ακόμα περισσότερες οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν εις πέρας ύστερα από το κύμα ακρίβειας που έχει ήδη περάσει στην καθημερινότητα μας.

Στο μεταξύ Δήμος και Κοινωνικός Οργανισμός συνεχίζουν και πιέζουν το υπουργείο για να τους δοθούν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων του ΚΕΑ, έτσι ώστε να υπάρχει μία ακριβή εικόνα για το μέγεθος της φτώχειας στην κοινωνία της Πάτρας.