Μέσα στο 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο για τη δημιουργία του Πλανητάριου Καλαβρύτων που θα αποτελέσει το μέσο για την τουριστική αξιοποίηση και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, μέσα από ένα σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής που δεν είναι άλλο από το σύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος.

Τα Καλάβρυτα έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν να αξιοποιούν και να δίνουν μία τουριστική δυναμική σε κάθε στοιχείο του τόπου τους. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι η καλύτερη απόδειξη για τη διαπίστωση αυτή.

Όμως και η δημιουργία του Πλανητάριου Καλαβρύτων θα είναι ένας ακόμα πόλος που θα έχει την δυναμική να τραβήξει επισκέπτες στην ιστορική πόλη και να δώσει τουριστική πνοή και εκτός χειμερινής σεζόν, όταν το Χιονοδρομικό Κέντρο κλείνει.

Τι είναι το Πλανητάριο Καλαβρύτων; Πρόκειται για ένα πολυχώρο όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να δουν ζωντανή εικόνα μέσα από το τηλεσκόπιο του Αρίσταρχου.

Ο Αρίσταρχος, έχοντας εγκατασταθεί στην Νεραϊδοράχη του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων, αποτελεί ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας που έχει δώσει μια άλλη πνοή στην αστρονομική παρατήρηση και μια άλλη δυναμική στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Είναι εξοπλισμένος με υπερευαίσθητους δέκτες φωτός που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες του, έχει την ικανότητα να «βλέπει» αστρονομικά γεγονότα που έχουν συμβεί σε απόσταση 7 δισεκατομμυρίων Έτη Φωτός και ερευνά την ύπαρξη άλλων πλανητών, τη δομή και τη δυναμική γαλαξιών και πολλά ακόμα ζητήματα που αποτελούν πεδίο της αστρονομικής επιστήμης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με την εγκατάσταση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανέπτυξε και προώθησε μια ευρύτερη αστρονομική συνεργασία με χώρες από τα Βαλκάνια, από την Αραβία αλλά και με το Ισραήλ. Άλλωστε, είναι ο πρώτος παγκοσμίως επίγειος σταθμός για το πρόγραμμα «ScyLight», έχοντας επιλεχθεί από τους μηχανικούς της ESO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.


Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο

Ο Αρίσταρχος, μέσα από το Πλανητάριο θα έχει πλέον την δυνατότητα να φέρει επισκέπτες στα Καλάβρυτα από μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα, φοιτητές Πανεπιστημίων της επικράτειας μας, αλλά και του εξωτερικού, μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αλλά και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο που θα έρχονται στα Καλάβρυτα για να ζουν ζωντανή εικόνα μέσα από το τηλεσκόπιο.

Ο χώρος που θα εγκατασταθεί το Πλανητάριο έχει ήδη βρεθεί και θα είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου Πλανητάριου Αθηνών, με θόλο και μια μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο κονδύλι για την χρηματοδότηση του έργου.

Οι διαδικασίες έχουν ήδη τρέξει από την περιφερειακή αρχή, σε συνεργασία με τον δήμο Καλαβρύτων και εφόσον όλα πάνε καλά μέσα στο 2023 τα Καλάβρυτα θα έχουν αποκτήσει έναν ακόμα πόλο επισκεψιμότητας.