Σοβαρό ζήτημα με τον ηλεκτροφωτισμό και τα φώτα αντιμετωπίζουν πλέον αρκετές περιοχές της Πάτρας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν δημότες από διάφορες περιοχές με το που πέφτει η νύχτα, βασιλεύει το σκοτάδι αφού ένα μεγάλο μέρος του φωτισμού παραμένει είτε ανενεργός, είτε φωτίζει αρκετά θαμπά.

Είναι γνωστό ότι ο δήμος με δικούς του πόρους και με δικό του συνεργείο από την υπηρεσία του ηλεκτροφωτισμού έχει ξεκινήσει στο κέντρο και σε γειτονιές να αλλάζει τους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού σε φώτα τύπου led.

Τα φώτα αυτά έχουν την δυνατότητα εξοικονόμησης ρεύματος και ταυτόχρονα την ρύθμιση τους μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος που μπορεί και ρυθμίσει την ένταση του φωτός ανάλογα με τις εντολές που δέχεται.

Οι περισσότερες από τις περιοχές του κέντρου της Πάτρας έχουν ήδη τέτοια φώτα στους δρόμους και στις πλατείες τους. Όμως η εντολή που προφανώς έχει δοθεί για την ρύθμιση τους είναι για το χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού για λόγους οικονομίας και εξοικονόμηση ρεύματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο φωτισμός ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης να είναι ελάχιστος, ισχνός έως και μηδενικός αφού υπάρχουν αρκετοί δρόμοι που τα φώτα είναι σβηστά, ειδικότερα τις καθημερινές.

Η κατάσταση δεν είναι διόλου καλύτερη όμως ούτε και στις περιφερειακές συνοικίες έξω από το κέντρο της Πάτρας. Γειτονιές είναι μέσα στο σκοτάδι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι της να φοβούνται να βγουν έξω από τα σπίτια τους αφού υπάρχει και ο παράγοντας της παραβατικότητας.

Είναι γνωστό ότι το σκοτάδι διευκολύνει τους επιτήδειους και όσους έχουν σαν σκοπό τους να κλέψουν. Φαίνεται λοιπόν ότι η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζει την τακτική της εξοικονόμησης ρεύματος μπρος στον φόβο της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης του λογαριασμού που είναι να πληρώσει στην ΔΕΗ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε πει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το ρεύμα ο δήμος δεν θα έχει την δυνατότητα να φωτίζει τις νύχτες την πόλη. Εκτός πια αν η αιτία που μένει στο σκοτάδι η πόλη τις νύχτες είναι για λόγους αισθητικής. 

Όσο να' ναι το σκοτάδι έχει τη δική του γοητεία, το δικό του μυστήριο...

(H φωτογραφία είναι του Ανδρέα Αύλιχου και είναι χαρακτηριστική).