Η πρώτη πτήση για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν στο αεροδρόμιο του Αράξου αργεί ακόμα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πολέμου και του προβληματισμού που έχει φέρει αυτός πάνω από την Ευρώπη και τη τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο αερολιμενάρχης του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας, η πρώτη πτήση από εξωτερικό για την νέα καλοκαιρινή σεζόν θα είναι στις 6 Μαΐου και θα προέρχεται από την Γερμανία.

Παρά τις ελπίδες που υπήρχαν και στην Δυτική Ελλάδα για να ανοίξει φέτος η τουριστική σεζόν από τον Απρίλιο, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε για να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού φαίνεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι είναι προβληματισμένοι για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές, μετά από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ύστερα από την ρωσική εισβολή.

Ειδικότερα για το αεροδρόμιο του Αράξου το ενδιαφέρον από τις διάφορες τουριστικές αγορές που βρισκόταν σε στενή επαφή, πλέον είναι χαμηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από την πτήση από την Γερμανία δεν υπάρχει κάτι άλλο δεδομένο στον ορίζοντα για τον Άραξο.

«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να περιμένουμε ούτε και αυτή τη χρονιά πολλά πράγματα για τον τουρισμό. Στην περιοχή μας πέρα από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς που χάνουμε είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν αρνητικά και άλλες αγορές που μας έφερναν επισκέπτες» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας.

Οι Ρώσοι που τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν έρθει στον Άραξο λόγω της πανδημίας έχουν εμπάργκο λόγω του πολέμου. Οι Ουκρανοί έχουν χάσει σπίτια, περιουσίες από τουρίστες τους υποδεχόμαστε πλέον ως πρόσφυγες.

Νέα χαμένη σεζόν

Όμως σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα θα υπάρχει ζήτημα και με άλλες αγορές όπως αυτές της Πολωνίας, της Ρουμανίας και των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Γεωργία) που το περασμένο καλοκαίρι ήρθαν στον Άραξο και στήριξαν τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδος.

«Είναι δεδομένο ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μιλάμε για μια νέα χαμένη τουριστική σεζόν ύστερα από την κρίση της πανδημίας» τονίζει ο κ. Γκουβίτσας. «Πιστεύαμε ότι θα υπάρχει φέτος μία ανάκαμψη στον εισερχόμενο τουρισμό όμως ο πόλεμος ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία της εποχής θα ανοίξουν από τον Μάη και μετά, ενώ κάποια μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενδέχεται να ανοίξουν για λίγες μέρες και το Πάσχα, στοχεύοντας όμως στους Έλληνες επισκέπτες.