Κάτι παραπάνω από υποτονική συνεχίζεται να είναι η κίνηση στα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας, με τους εμπόρους να μιλούν για μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των εμπορικών μαγαζιών στο κέντρο της Πάτρας, αλλά και έξω από αυτό στην περιφέρεια της πόλης και στις συνοικίες, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την εμπορική κίνηση, θυμίζει κάτι από εποχές capital control και οικονομικής κρίσης.

«Είναι σαν ένα ιδιότυπο lockdown αυτό που έχει επιβληθεί στον κόσμο με την ακρίβεια που κυριαρχεί σε κάθε μορφή της ζωής μας και για τα εμπορικά μαγαζιά το lockdown έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα από τη στιγμή που μπορεί να είμαστε ανοικτά, χωρίς όμως να έχουμε κίνηση» έλεγε χαρακτηριστικά έμπορος που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Πάτρας.

Αν η κατάσταση είναι κακή για τα εμπορικά μαγαζιά του κέντρου, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για αυτά που βρίσκονται στις συνοικίες. Εκεί δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, όχι μόνο στα μαγαζιά, αλλά και στους δρόμους, ειδικότερα τις απογευματινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες.

Το μόνο θετικό στις περιπτώσεις των περιφερειακών μαγαζιών είναι ότι τουλάχιστον το ενοίκιο είναι πιο χαμηλό, αλλά και αυτό δεν σώζει την κατάσταση. Κι όλα αυτά ενώ τα πάγια έξοδα έχουν αυξηθεί κατά 80% με 100%, με τους λογαριασμούς του ρεύματος να προκαλούν εγκεφαλικά.

«Είναι σίγουρο ότι πολλά από τα μαγαζιά έχοντας περάσει την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, δεν θα αντέξουν την νέα κρίση που στοιχειώνει την αγορά. Μέσα στην διάρκεια της χρονιάς θα δούμε και πάλι να έρχονται στο προσκήνιο ντόμινο από λουκέτα, με μαγαζιά στους ίδιους δρόμους να κλείνουν κατά σειρά» έλεγε παράγοντας της αγοράς.

«Όσοι αντέξουν θα είναι αυτοί που θα έχουν back up, αλλά και πάλι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν έχουν λόγο να κρατούν το μαγαζί τους ανοικτό, αν δεν αλλάξει κάτι…».