Το κύμα ακρίβειας και κυρίως οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης έχουν εκτοξεύσει μεταξύ άλλων και τις τιμές των κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα αρκετές πολυκατοικίες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και να πληρώσουν τα έξοδα που απαιτούνται.

Τα βασικό ζήτημα που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των κοινοχρήστων έχει να κάνει με το ρεύμα. Οι πολυκατοικίες χρησιμοποιούν φως στους διαδρόμους τους και στον κάθε όροφο τους και αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο, τείνει να γίνει πολυτέλεια.

Ταυτόχρονα το ρεύμα που καταναλώνεται για τη χρήση του ασανσέρ είναι ένα επιπλέον κόστος που επιβαρύνει τους λογαριασμούς των κοινοχρήστων. Έτσι υπάρχει πλέον θέμα για αρκετές πολυκατοικίες με τους ενοίκους να παραπονούνται για τα ύψος των κοινοχρήστων, λέγοντας ότι δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν και να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πάτρα υπάρχουν περιπτώσεις που το ύψος των κοινοχρήστων για έναν ένοικο μπορεί να ξεπεράσει τα 300 και τα 400 ευρώ, γεγονός που αποτελεί ένα επιπρόσθετο σημαντικό βάρος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αρκετοί από τους ενοίκους που νοικιάζουν το διαμέρισμα στο οποίο διαμένουν παραπέμπουν τα κοινόχρηστα στους ιδιοκτήτες τους, οι τελευταίοι δεν δέχονται να τα πληρώσουν και γενικότερα γίνεται ένας χαμός.

Με βάση τις εκτιμήσεις δεν θα αργήσει και πολύ να έρθει και στην Πάτρα η στιγμή που θα δούμε πολυκατοικίες χωρίς φως, χωρίς να λειτουργεί το ασανσέρ τους ή χωρίς να υπάρχει ένα συνεργείο καθαρισμού.

Κάτι που στην Αθήνα αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο, ειδικότερα για τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στο κέντρο. Κι αυτό μέσα σε έναν χειμώνα που η πλειοψηφία των πολυκατοικιών στην Πάτρα δεν έβαλε πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της αύξησης που έχει πάρει αυτό. 

Θυμίζουμε ότι από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αρκετές πολυκατοικίες αντιμετώπιζαν θέμα με τα κοινόχρηστα αφού οι ένοικοι δεν είχαν να τα πληρώσουν ή δεν τα πλήρωναν, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλα ποσά και να υπάρχουν ακόμα και τσακωμοί μεταξύ τους.