Η μόνη λύση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σπίτια και επιχειρήσεις στους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν είναι άλλη από τους διακανονισμούς.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που είδαν τα νούμερα που καλούνται να πληρώσουν πλέον είτε στην ΔΕΗ, είτε σε ιδιωτικούς πάροχους, είναι σαν να παίρνουν μία μορφή δανείου μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι για να έχουν ρευστότητα, αλλά για να έχουν ρεύμα στο μαγαζί τους.

Τόσο υψηλά είναι τα νούμερα που αντικρίζουν και με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά είναι αδιανόητο να μπορέσουν να πληρώσουν συνολικά το ύψος του λογαριασμού τους και να εξοφλήσουν.

Το ίδιο ισχύει και για τα νοικοκυριά που και αυτά μπορεί να έχουν πάρει μία μικρή ανάσα από τα όσα έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την στήριξη τους, όμως και πάλι δεν βγαίνουν να πληρώσουν τα χρήματα των λογαριασμών τους.

Μάλιστα στην περίπτωση των νοικοκυριών το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσα έχουν φύγει από την ΔΕΗ και έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με ιδιώτες πάροχους αφού υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που τα ποσά τους  έρχονται αρκετά φουσκωμένα.

Το όλο θέμα για μια περιοχή όπως είναι η Πάτρα όπου ήδη, πριν ακόμα και από την ενεργειακή κρίση, ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είχε ανεξόφλητους λογαριασμούς που είχε τακτοποιήσει σε δόσεις, ύστερα από συμφωνία διακανονισμού που είχε κάνει, είναι σίγουρα ανησυχητικό.

Σε μία πόλη που δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και ακόμα περισσότερα αυτά που ζουν με την απειλή της διακοπής και τον φόβο του να μείνουν στο σκοτάδι, έρχονται να προστεθούν ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και αυτή τη φορά ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Κι είναι κανόνας: Όσο μπαίνεις στο «λούκι» του να χρωστάς, τόσο περισσότερα χρωστάς όσο περνάει ο χρόνος…