Οι θετικές εξαγγελίες, που έκαναν προ ημερών οι αρμόδιοι (υπουργείο Υποδομών, περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ναυπάκτου κ.α.) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία προέκυψαν μετά την κατάρρευση της παλαιάς οδικής γέφυρας στον Εύηνο, δεν πείθουν τους κατοίκους των αποκλεισμένων χωριών. Κι αυτό διότι μετά τις εξαγγελίες αυτές δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος και υλοποίηση μέτρων για την εξεύρεση, έστω προσωρινών, λύσεων για τη βελτίωση των μετακινήσεων και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, που επιβαρύνονται από την όλη κατάσταση. Και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του Γαλατά, του Περιθωρίου, αλλά και του Ευηνοχωρίου, καθώς και φορείς από τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Την Τετάρτη συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί με σκοπό να διεκδικήσει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις στο πρόβλημα.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της «μετά τις θετικές εξαγγελίες που έγιναν, κοινή είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει πρόοδος στα θέματα της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων και της υπαγωγής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο ειδικό καθεστώς, καθώς και στο θέμα της άμεσης και προσωρινής λύσης. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους ένθεν κακείθεν της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό».


Τονίζει δε σε δραματικούς τόνους ότι «οι κάτοικοι των παρευήνιων Κοινοτήτων, που διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα, έχουν «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων. Επιπλέον οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, καθώς και στο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη μελέτη τους, αναγκαζόμενοι να διανύουν υπερδιπλάσια απόσταση, προκειμένου να μεταβούν στα σχολεία τους».

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η Επιτροπή, απευθύνει, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Κώστας Σακαρέλλος «ύστατη έκκληση στους αρμόδιους φορείς να δώσουν το συντομότερο δυνατό άμεση και προσωρινή λύση. Ακόμα να μεριμνήσουν για την οικονομική αποζημίωση των κατοίκων και για την υπαγωγή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο ειδικό καθεστώς».

Η Επιτροπή διαμηνύει ότι θα συνεδριάσει και πάλι την Κυριακή 3 Απριλίου στην πλατεία του Γαλατά, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.