Εχθροπραξίες και βομβαρδισμοί δίχως τέλος, με χιλιάδες αμάχους νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες, οικονομικός πόλεμος μέχρι εξοντώσεως οικονομιών και χωρών, επισιτιστική κρίση διαρκείας, συναγερμός και ανησυχία ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα και ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ δεν εκφράζεται καμία ελπίδα για κάποια ειρηνευτική λύση σύντομα.

Ήταν 24 Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιγε τις πύλες της κολάσεως. Και ενώ το Κρεμλίνο προσδοκούσε, αλλά και οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η αδιανόητη για τις δυτικές κοινωνίες, στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε έναν «πόλεμο εξπρές» κάποιων ημερών, ένα μήνα μετά συνεχίζεται σκορπώντας θάνατο και στάχτες, ενώ προκαλεί και μία παγκόσμια παράνοια, με τρομακτικά προβλήματα, πέρα από τις αλλαγές στις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σήμερα τη σύνοδο κορυφής του, παρουσία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε κλίμα έντονης ανησυχίας, μετά τη ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ αναζητεί τρόπους να συνδράμει την άμυνα της Ουκρανίας, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας, που δια μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι «αποστολή ειρηνευτικής δύναμης της Δύσης στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει πόλεμο NATO-Ρωσίας».

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να μην μπορούν να κρατήσουν σφιχτή την πολιορκία του Κιέβου, ενώ υποχωρούν κάπως και στο Χάρκοβο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην παραίτηση από τα δύο αυτά μέτωπα, καθώς τη νύχτα βομβάρδισαν γέφυρα στην πόλη Τσερνίχιβ με τη ρωσική πρωτεύουσα. Τη νύχτα, με νέο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε σε παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ ζήτησε και πάλι πιο δραστική στήριξη από το ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτιμήσεις για αναδιάταξη των ρωσικών επιχειρήσεων

Αν και η πολιορκία της Μαριούπολης συνεχίζεται και το ενδιαφέρον της Μόσχας στρέφεται, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Λαβρόφ, στο να αποκόψει τις αποστολές όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι ο ρωσικός στρατός στρέφει το ενδιαφέρον κυρίως στην κατοχύρωση των ανατολικών περιοχών της χώρας, με έμφαση στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωνε ανώνυμα τη νύχτα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει, μετά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, στα 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, από τη ζώνη των 15 και 20 χιλιομέτρων που ήταν 24 ώρες πριν.

Ο ίδιος αξιωματούχος έδινε την εικόνα ότι και δυτικά του Κιέβου ο ρωσικός στρατός είναι ακινητοποιημένος σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, χωρίς δυνατότητα άλλης προώθησης. Αλλά και στο Χάρκοβο, παραμένει η αδυναμία των Ρώσων να κατακτήσουν την πόλη, αν και οι σκληρές μάχες συνεχίζονται.

Κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου οι ρωσικές δυνάμεις «υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν, παίρνουν αμυντικές θέσεις» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο κίνδυνος εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι είναι και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να ξεφύγει ο πόλεμος και να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, ή χημικά όπλα. Για το τελευταίο ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του αναχωρώντας χθες από την Ουάσιγκτον. Για τους Αμερικανούς ο ρωσικός στρατός και το Κρεμλίνο έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο ευθέως για ποινικές διώξεις.

Αξιωματούχοι της Συμμαχίας έλεγαν πριν τη σύνοδο ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε «απόλυτο κίνδυνο» λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ ο γραμματέας του βορειοατλαντικού συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλούσε για ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική πτέρυγα.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τους «πυρηνικούς λεονταρισμούς» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις των Ρώσων παραγόντων περί χρήσης τέτοιων όπλων ως «επικίνδυνα και ανεύθυνα». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία, καθαρίζοντας πάντως ότι το ΝΑΤΟ έχει την «ευθύνη» να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την χώρα αυτή. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε εντελώς τη φύση της σύγκρουσης, θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες» διαμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ.

Να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κάλεσε τον Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη συνομιλία που είχαν την Τετάρτη.

Νωρίτερα και με αφορμή σχετική πρότασης της Πολωνίας ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει ότι αποστολή ειρηνευτικής δύναμης της Δύσης στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει πόλεμο NATO-Ρωσίας. «Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Αυτή θα είναι η ευθεία σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ που όλοι όχι μόνο προσπάθησαν να αποφύγουν, αλλά είπαν ότι δεν πρέπει να λάβει χώρα εξαρχής», τόνισε.

Πάντως το Κίεβο περιμένει από τη Δύση στήριξη σε τέσσερα μέτωπα, όπως είπε ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ: Καλύτερα μέσα αεράμυνας, πυραύλους, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και κλείσιμο των λιμανιών για τα ρωσικά πλοία σε όλο τον κόσμο. Αργά τη νύχτα έγινε γνωστό ότι η Βρετανία στέλνει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ 5000 τέτοια όπλα ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Κίεβο και η Σουηδία.