Το σπιράλ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Συνέργειες, επικοινωνία, εξωστρέφεια και σταθερή διαχείριση αναδείχθηκαν ως "κλειδιά" για την αξιοποίηση του Πατρινού Καρναβαλιού, κατά τη διάρκεια της σχετικής ανοικτής διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το σπιράλ, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές από πόλεις που διαχειρίζονται mega events. Στόχος να αποτελέσει ο θεσμός το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο για την αχαϊκή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή. 

Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του Καρναβαλιού της Λεμεσού, του «Μύλου των Ξωτικών» στα Τρίκαλα και του Melitzazz Festival, οι οποίοι παρουσίασαν τρόπους διαχείρισης των συγκεκριμένων events για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους. Οι διοργανώσεις αποτελούν το μέσο για την ανάδειξη τόπων και την αύξηση της επισκεψιμότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λεμεσού Σκεύη Αντωνιάδου παρουσίασε τα στοιχεία και τις δράσεις του Καρναβαλιού της πόλης, που προσελκύει άνω των 15.000 επισκεπτών κατά τη διάρκεια των 10ημερων εκδηλώσεων. Επισήμανε πως ο Δήμος Λεμεσού επενδύει στις συνεργασίες τόσο με τα αρμόδια υπουργεία όσο και με άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, για την ανάπτυξη και ανάδειξη του καρναβαλιού. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της e-trikala και υπεύθυνος για το «Μύλο των Ξωτικών» Οδυσσέας Ράπτης ανέφερε ότι το Πατρινό Καρναβάλι αποτέλεσε το παράδειγμα στο οποίο βασίστηκε ο Δήμος Τρικκαίων για τη δημιουργία του θεσμού που προσελκύει πλέον περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, στις 40 ημέρες λειτουργίας του θεματικού πάρκου στα Τρίκαλα. «Δίνουμε σημασία στον επισκέπτη-πελάτη και σεβόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες  του» τόνισε, προσθέτοντας πως τα Χριστούγεννα του 2021 λειτούργησαν το «Μύλο» προσαρμοζόμενοι στις υγειονομικές διατάξεις για να μη δυσαρεστήσουν το κοινό τους. 

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το Melitzazz -το φεστιβάλ που διοργανώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στο γραφικό Λεωνίδιο, βασιζόμενο στο τοπικό ΠΟΠ προϊόν, τη μελιτζάνα- έχει αναδείξει την περιοχή, αυξάνοντας την επισκεψιμότητά της και τονώνοντας την τοπική οικονομία.  

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι φορέων της τοπικής οικονομίας της Πάτρας τόνισαν  την ανάγκη παραδειγματισμού από αυτές τις διοργανώσεις, ώστε το Πατρινό Καρναβάλι να αποκτήσει την σωστή του διάσταση. Η διευθύντρια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Ελλάδα Χαρά Αντωνάτου έδωσε αριθμούς όσον αφορά στην επισκεψιμότητα κατά την περίοδο του Καρναβαλιού στην Πάτρα, επισημαίνοντας πως «το κλειδί στον τουρισμό είναι οι συνέργειες. Πρέπει ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι ιδιώτες να εντάξουν το καρναβάλι στην τουριστική προβολή της περιοχής». 

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς τόνισε πως πρέπει να παραδειγματιστεί η Πάτρα από το υπόδειγμα εταιρικής διακυβέρνησης του «Μύλου των Ξωτικών», αλλά και τη σύνδεση της πολυπολιτισμικότητας με το τοπικό προϊόν που πέτυχε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με το Melitzazz. Επισήμανε: «Η εξωστρέφεια και η εναλλακτικότητα μπορούν να τονώσουν  την τοπική οικονομία».  

Τέλος ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και καραναβαλιστής Θανάσης Κούστας, συνοψίζοντας τα όσα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατέληξε πως «το Πατρινό Καρναβάλι χρειάζεται έναν μάνατζερ της αγοράς» που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και προώθησή του, αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τη συζήτηση έκλεισε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, μιλώντας για την ανάγκη το Πατρινό Καρναβάλι να περάσει στην επόμενη μέρα, με έμπνευση από παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων μεγάλων διοργανώσεων. Βαθιά πεποίθηση του σπιράλ παραμένει πως ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει τον πραγματικό αναπτυξιακό μοχλό της περιοχής. Αυτό δε γίνεται χωρίς αγάπη, γνώση και δουλειά, χωρίς εξωστρέφεια, συνέργειες και προβολή, χωρίς ανοικτά μυαλά, αυτιά και μάτια. 

Στην αρχή και στο τέλος της συζήτησης παρουσιάστηκε ένα video από τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Viareggio της Ιταλίας, όπου η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν εμπόδισε το θεσμό να γιορταστεί με εναλλακτικούς τρόπους, παρόμοιους με αυτούς που το σπιράλ είχε έγκαιρα υποδείξει και για το Πατρινό Καρναβάλι 2022. Δυστυχώς χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία, ελλείψει ενδιαφέροντος και διάθεσης από τη δημοτική αρχή.


καρναβάλι: Μια ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση από το σπιράλ