Το Σανατόριο της Ζάστοβας είναι ένα εγκαταλειμμένο κτίριο που εδώ και δεκαετίες μαραζώνει, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για την αξιοποίηση του.

Αυτό είναι γνωστό. Παρόλα αυτά το οικοδόμημα είναι αρκετά γερό, το κτίριο υπάρχει και βρίσκεται σε μία ιδανική τοποθεσία, στην μαγευτική Ζάστοβα, στις πλαγιές του Παναχαϊκού, με θέα τον Πατραϊκό.

Τα χωριά του Παναχαϊκού ψάχνουν τρόπους για να παραμείνουν στη ζωή και να διατηρήσουν τους ελάχιστους κατοίκους που έχουν και πάνω σε αυτό υπάρχει μια ισχνή τάση που έχει κάνει δειλά – δειλά τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση της, στην κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού και την τουριστική προβολή ενός βουνού που σκεπάζει την Πάτρα και την κοιτάζει εδώ και δεκαετίες με ένα βλέμμα περήφανο και αγέρωχο.

Το Σανατόριο αυτό θα μπορούσε να δώσει άλλες διαστάσεις στην ισχνή αυτή εμφάνιση της δυναμικής του εναλλακτικού τουρισμού του Παναχαϊκού, εφόσον αξιοποιούταν μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και γινόταν ένας μεγάλος ορειβατικός ξενώνας για τους επισκέπτες του βουνού.

Το Παναχαϊκό έχει μοναδικά σημεία για εξερεύνηση, στα μονοπάτια του, ενώ τα χωριά του προσφέρονται για επισκέψεις, έχοντας μία γραφικότητα που ταιριάζει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά της φύσης. Είναι ένα μαγικό βουνό με απόκρυφες ομορφιές. 

Η Ζάστοβα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο του βουνού και θα μπορούσε να αποτελέσει το ορμητήριο εξόρμησης των επισκεπτών για εξερεύνηση και πεζοπορία ή ακόμα και για διάφορες δράσεις του εναλλακτικού ορεινού αθλητισμού.

Μια πρόταση είναι. Θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να την σκεφτούν, βάζοντας βέβαια στην υλοποίηση του έργου μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

Θα μας πείτε από την άλλη αυτή η πόλη (η Ζάστοβα σημειωτέον ανήκει στον Δήμο Πατρέων) δεν έχει αξιοποιήσει τον πλούτο της θάλασσας της, θα αξιοποιήσει τον πλούτο του βουνού της; Σωστό και αυτό. Όμως άλλη συζήτηση. Επαναλαμβάνουμε. Μια πρόταση είναι…