Για 25 χρόνια ένα βασανιστικό ερώτημα γυρνούσε μέσα στο κεφάλι του Πάτρικ Τζέφσον, του πιο πιστού βοηθού της πριγκίπισσας Νταϊάνα: «Πήγε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στον τάφο της πιστεύοντας ότι ο βοηθός της την είχε προδώσει;».

Ως προσωπικός της γραμματέας, ο πρώην αξιωματικός του Βρετανικού ναυτικού, Πάτρικ Τζέφσον γνώριζε πάρα πολλά από τα μυστικά της Νταϊάνα. Αποκλείστηκε, όμως, από το πιο εκρηκτική και ταυτόχρονα καθοριστική απόφασή της να δώσει την περίφημη κρυφή ηχογραφημένη συνέντευξη στην εκπομπή «Πανόραμα», στην οποία αποκάλυψε στους εμβρόντητους βρετανούς το ερωτικό τριο Καρόλου- Νταϊάνα- Καμίλα.

Στην προσπάθεια του ο Μπασίρ να πείσει την πριγκίπισσα να δώσει τη συνεντεύξη, ο δημοσιογράφος του BBC επινόησε μια σειρά από ψέματα για τον πρώην αξιωματικό του Ναυτικού που η Νταϊάνα εμπιστευόταν ως το δεξί της χέρι και αμφισβήτησε την πίστη του σε αυτή.
Το BBC συμφώνησε να πληρώσει στον Τζέφσον 100.000 λίρες ως αποζημίωση για τα ψέματα που επινοήθηκαν για τον πρώην αυλικό, ο οποίος υπηρέτησε πιστά την πριγκίπισσα Νταϊάνα ως έφορος και στη συνέχεια επιτελάρχης για οκτώ χρόνια.

H αποζημίωση και μια συγνώμη

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «Το BBC αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι προκλήθηκε σοβαρή βλάβη στον διοικητή Πάτρικ Τζέφσον ως αποτέλεσμα των συνθηκών υπό τις οποίες ελήφθη η συνέντευξη του 1995 από την Νταϊάνα, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας».

Στη δήλωση το BBC ζήτησε «ανεπιφύλακτα» συγγνώμη και ότι θα πληρώσει όλα τα δικαστικά έξοδα.

Είναι το δεύτερο μεγάλο πρόστιμο που πληρώνει ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός για το σκάνδαλο Μπασίρ. Πέρυσι συμφώνησε σε διακανονισμό 750.000 λιρών με τον γραφίστα Matt Wiessler, τον οποίο είχε στη μαύρη λίστα το BBC, αφού ομολόγησε την εξαπάτηση του Bashir. Ο γραφίστας Matt Wiessler είχε σχεδιάσει όλα τα πλαστά έγγραφα που είχε χρησιμποποιήσει ο Μπασίρ για να πείσει την Νταϊάνα να δώσει τη συνέντευξη.

Ο Πάτρικ Τζέφσον δεν θα επωφεληθεί ο ίδιος προσωπικά από την πληρωμή του προστίμου. Έχει δωρίσει ολόκληρο το ποσό σε ένα παιδικό ξενώνα της Νότιας Ουαλίας, ο οποίος ήταν και η τελευταία φιλανθρωπική κίνηση της Πριγκίπισσας της Ουαλίας πριν σκοτωθεί.

Δείτε το βίντεο: Ενα μινι ντοκιμαντερ για τη συνέντευξη σκάνδαλο


BBC Panorama - Princess Diana's Interview by Martin Bashir

Πέρυσι, η επίσημη εσωτερική έρευνα στο BBC η οποία διενεργήθηκε από τον λόρδο Ντάισον, έδειξε πώς ο Μπασίρ είχε γοητεύσει την Νταϊάνα και της είχε πει ψέματα για τον Πάτρικ Τζέφσον (τα οποία αποκάλυψε πρώτη φορά η Daily Mail) συμπεριλαμβανομένου του εξωφρενικού ισχυρισμού ότι πληρωνόταν για να κατασκοπεύει την Πριγκίπισσα.

«Έχω περάσει τα τελευταία 25 χρόνια να αναρωτιέμαι τι έκανα λάθος γιατί υπέθετα, λανθασμένα, ότι εγώ είχα κάνει κάτι λάθος», δήλωσε ο Πάτρικ Τζέφσον. «Η σχέση εμπιστοσύνης που είχα με την πριγκίπισσα έγινε ξαφνικά στάχτη με ό,τι αυτό σήμαινε για τη ζωή μου. Νιώθω ανακούφιση που ο Ντάισον μου έδωσε λύση».

Για την πριγκίπισσα Νταϊάνα δήλωσε: «Πέθανε νομίζοντας ότι την είχα προδώσει μετά από οκτώ χρήσιμα αλλά και συχνά πολύ δύσκολα χρόνια, στα οποία είχαμε συνεργαστεί τόσο στενά. Το να ανακαλύψεις ξαφνικά τι είχε συμβεί — και ότι δεν ήταν μια παρεξήγηση, αλλά μια υπολογισμένη, εν ψυχρώ πράξη εξαπάτησης — εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να το επεξεργαστείς και να το ξεπεράσεις».

Η φυγή από το Παλάτι

Ο Τζέφσον εγκατέλειψε το Μπάκιγχαμ και την Αυλή, μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Μπασίρ, όταν η εργασιακή του σχέση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα καταστράφηκε. Αναγκάστηκε να αλλάξει ζωή.

«Συνέχισα με τη ζωή μου και είμαι ικανοποιημένος και τυχερός με τη νέα μου καριέρα ως σύμβουλος επικοινωνίας», είπε. «Αλλά ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να μάθω το γιατί εκδιώχθηκα κακήν κακώς από το Παλάτι και την Αυλή».

Η «συνέντευξη του αιώνα» του Μπασίρ, όπως τη χαρακτήριζε τότε το BBC, προσέλκυσε κοινό σχεδόν 23 εκατομμυρίων θεατών και είχε βαθιές και πολύπλευρες συνέπειες τόσο για την Νταϊάνα όσο και για τη βασιλική οικογένεια.

Ο αδερφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο κόμης Σπένσερ, είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι θα μπορούσε να «τραβήξει μια συνδετική γραμμή» μεταξύ της συνέντευξης στο «Πανόραμα», η οποία μεταδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1995, και του θανάτου της στο τροχαίο ατύχημα στο Παρίσι, σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά.

Ήταν η συνέντευξη, με την παραδοχή της μοιχείας και την επίθεση στον Πρίγκιπα της Ουαλίας, που έπεισε τελικά τη Βασίλισσα να διατάξει το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνα.

Με τη σειρά της, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, εξοργισμένη από τις συκοφαντίες και τα ψέματα του Μπασίρ για τους πιο κοντινούς της, διέκοψε τους δεσμούς της με την «Φίρμα» και έχασε την υποστήριξη του σοφότερου προσωπικού της.

Ακόμη και σήμερα, η συνέντευξη, την οποία παρακολούθησε σχεδόν το 40% του βρετανικού πληθυσμού, προκαλεί ανατριχίλα στην βασιλική Αυλή.

Περιέχει την απίστευτη ατάκα της Νταϊάνα ότι είμαστε «τρεις από εμάς σε αυτόν τον γάμο» - μια αναφορά στην εξωσυζυγική σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς - και τη δική της παραδοχή της μοιχείας με τον αξιωματικό του Ιππικού Τζέιμς Χιούιτ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης των 54 λεπτών, μίλησε για τη διατροφική της διαταραχή, τον αυτοτραυματισμό της αλλά και αμφισβήτησε την καταλληλότητα του Καρόλου να γίνει ο επόμενος μονάρχης.

Η εκπομπή, η οποία εκείνη την εποχή ήταν γεμάτη βραβεία —πολλά από τα οποία πλέον αποσύρθηκαν— συνέβαλε άμεσα ή έμμεσα στις μοιραίες αποφάσεις που πήρε η ίδια η Νταϊάνα 22 μήνες μετά την προβολή της.

Σε δηλώσεις του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για την «δόλια συμπεριφορά» του BBC, κατηγορώντας τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ότι πυροδότησε τον «φόβο και την παράνοια» της μητέρας του και επιδείνωσε τη σχέση των γονιών του.

Η σκευωρία του Μπασίρ

Ο Μπασίρ χρησιμοποίησε τον κόμη Σπένσερ, αδερφό της Νταϊάνα για να την πλησιάσει. Κατάφερε να παγιδεύσει την πριγκίπισσα δημιουργώντας έναν ιστό από πειστικά ψέματα, τα οποία είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε για να απομονώσουν την Νταϊάνα από φίλους και συμβούλους που θα μπορούσαν να την είχαν αποτρέψει να δώσει εκείνει την μοιραία συνέντευξη.

Στις συνομιλίες του με τον αδερφό της Νταϊάνα, ο Μπασίρ ισχυρίστηκε ότι ο προσωπικός της γραμματέας, Πάτρικ Τζέφσον είχε λάβει «πολύ μεγάλες» πληρωμές από τις υπηρεσίες ασφαλείας για πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις της Νταϊάνα.

Για να το «αποδείξει» αυτό, προσκόμισε έγγραφα που υποτίθεται ότι ήταν τραπεζικά αντίγραφα από έναν λογαριασμό στα Channel Islands, τον οποίο ισχυρίστηκε ότι ο Πάτρικ Τζέφσον μοιραζόταν με τον διοικητή Ρίτσαρντ Άιλαρτν, τον τότε ιδιωτικό γραμματέα του πρίγκιπα Καρόλου, έναν άνθρωπο που η Νταϊάνα θεωρούσε ως θανάσιμο εχθρό.

Ο Μπασίρ ισχυρίστηκε ότι οι δύο άνδρες (Τζέφσον και Άιλαρτν) ήταν «καλοί φίλοι» και είχαν άλλες επιχειρηματικές σχέσεις μέσω μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών επενδύσεων. Αυτή η «αποκάλυψή» του ήταν καθοριστική για να πείσει τον κόμη Σπένσερ να συστήσει τον δημοσιογράφο του BBC στην αδερφή του, λαίδη Νταϊάνα.

Ο κόμης Σπένσερ αργότερα δθυμήθηκε πώς σε εκείνη τη συνάντηση, σε ένα διαμέρισμα στο Knightsbridge, ο Bashir είχε πιάσει σφιχτά τα έγγραφα σε μια γροθιά ενώ τα κουνούσε γύρω-γύρω.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κόμης Σπένσερ κράτησε σχολαστικές σημειώσεις για τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του Μπασίρ - σημειώσεις, που αργότερα μοιράστηκε με τον Λόρδο Ντάισον που ερεύνησε την υπόθεση. 

Μέχρι σήμερα, ο Πάτρικ Τζέφσον αναρωτιέται αν ο Μπασίρ είχε κάποιον μέσα στην Αυλή για να τον βοηθήσει. Δεν πιστεύει, όμως, ότι θα μπορούσε να ήταν κάποιος από τους συναδέλφους του στη μικρή γραμματεία της πριγκίπισσας.

Θα μπορούσε όμως, αναρωτήθηκε ο Τζέφσον, «να ήταν κάποιος που θα μπορούσε να έχει πρόσβασει στο ημερολόγιό του πρίγκιπα Καρόλου στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς, όπου το προσωπικό της Νταϊάνα εργαζόταν μαζί με την ομάδα του πρίγκιπα Καρόλου;».

Ήταν στις 31 Αυγούστου 1995, όταν ο Μπασίρ συνάντησε τον αδερφό της Νταϊάνα στο Άλθορπ, το αρχοντικό της οικογένειας Σπένσερ κοντά στο Νορθάμπτον — και σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, κάθισε με την πριγκίπισσα. Έξι εβδομάδες αργότερα, η συνέντευξή του, που ηχογραφήθηκε λαθραία στο Παλάτι του Κένσινγκτον, βγήκε στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Τζέφσον: «Δείχνοντας στον κόμη Σπένσερ τα ψεύτικα στοιχεία ο κ. Μπασίρ τον εξαπάτησε και τον παρότρυνε να κανονίσει μια συνάντηση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αποκτώντας πρόσβαση στην πριγκίπισσα Νταϊάνα με αυτόν τον τρόπο, ο κύριος Μπασίρ μπόρεσε να την πείσει να συμφωνήσει να δώσει τη συνέντευξη». Και συμπλήρωσε: «Υποθέτω ότι από την οπτική γωνία του Μάρτιν Μπασίμ ήμουν το εμπόδιο που έπρεπε να αφαιρεθεί. Έτσι, καταστρέφοντας την σχέση εμπιστοσύνης που είχαμε με την πριγκίπισσα, άφησε ανοιχτό τον δρόμο για να ολοκληρώσει τον στόχο του». 

Πηγή: protothema.gr