Μια μικρή ανάσα, χωρίς τίποτα παραπάνω που να μπορεί να δώσει την τόνωση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η οικονομία για να μπορέσει να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά.

Κάπως έτσι χαρακτηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα ελάχιστα χρήματα που θα δοθούν δεν μπορούν να αντισταθμιστούν σε καμία περίπτωση με τις αυξήσεις που ήδη βλέπουμε στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Εκτός αυτού τα μέτρα αυτά αφήνουν επί της ουσίας απ' έξω εντελώς κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές από την κρίση της πανδημίας, αλλά και το κύμα της ακρίβειας που ακολούθησε, όπως το εμπόριο και την εστίαση.

Σύμφωνα με τους έμπορους κανένα από τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν δεν αφορά τις επιχειρήσεις τους. Ακόμα και το μέτρο για την στήριξη στην παροχή ρεύματος αφού όλα τα εμπορικά μαγαζιά ξεπερνούν κατά μεγάλο βαθμό το όριο των 300 κιλοβατόρων που δόθηκε.

Στην εστίαση οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα δώσουν καμία ανάσα τουλάχιστον άμεσα, παρά μόνο έμμεσα ενδεχομένως μέσα από τα επιδόματα που θα δοθούν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Όμως είναι αμφίβολο αν έστω και ένα μέρος των χρημάτων αυτών πάει στην εστίαση αφού οι οικογένειες αυτές έχουν να διεκπεραιώσουν δεκάδες ακόμα ανάγκες και υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά τους.

Προβληματισμός επικρατεί και στον κλάδο των ταξί που ζει στο πετσί του την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των καυσίμων. Τα 200 ευρώ που θα δοθούν για έναν μήνα στα ταξί δεν είναι βοήθεια για τους επαγγελματίες οδηγούς που έχουν δει μετά από τις ανατιμήσεις οι αυξήσεις για το πετρέλαιο κίνησης να φτάνει το 40% και την ίδια στιγμή η μείωση της πελατείας τους να συνεχίζεται.