Ψηλά το κεφάλι!

Η τελευταία τοιχογραφία του Κλεομένη Κωστόπουλου με τον τίτλο «αλληλεγγύη», ολοκληρώθηκε στην οδό Ζακύνθου 36, στην Πάτρα.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται στην ιδέα της δημιουργίας του και τον συμβολισμό της...

"Το έναυσμα, ώστε να δημιουργήσω αυτό το έργο, ήταν ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στο νησί της Ζακύνθου το 1943.

Τον Δεκέμβριο του 1943, κατά την διάρκεια της κατοχής, οι γερμανικές αρχές απαίτησαν από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο Δημητρίου και τον δήμαρχο της Ζακύνθου Λουκά Καρρέρ να παραδώσουν όλους τους εβραίους του νησιού. Η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου αριθμούσε 272 μέλη, τα οποία ζούσαν αρμονικά ανάμεσα στους 42.000 κατοίκους του νησιού.

Ο γερμανός φρούραρχος Berens και ο διοικητής του νησιού Lütt, έδωσαν στον δήμαρχο προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα όλων των εβραίων κατοίκων, με στόχο να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε βέβαιο θάνατο.

Ο δήμαρχος Καρρέρ ζήτησε αμέσως την βοήθεια του μητροπολίτη Χρυσόστομου Δημητρίου, και οι δυο τους αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω και έναν άνθρωπο. Έτσι μαζί, μέσα σε 72 ώρες, έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους 272 Εβραίους.
Με την βοήθεια των χριστιανών κατοίκων, οι εβραίοι φυγαδεύτηκαν κρυφά σε μακρινά χωριά στα ορεινά ή κρύφτηκαν προσωρινά μέσα σε αποθήκες.

Πλαστογραφήθηκαν πιστοποιητικά και ταυτότητες έτσι ώστε οι εβραίοι να περάσουν για χριστιανοί. Μολονότι όλοι οι κάτοικοι ήξεραν τι συνέβαινε, κανείς δεν αποκάλυψε κάτι στους Γερμανούς. Όταν έληξε η προθεσμία, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος παρέδωσε στους Γερμανούς τον κατάλογο με τα ονόματα. Περιελάμβανε μόνο δύο: το δικό του και του Καρρέρ.

Οι εβραίοι παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι την απελευθέρωση του νησιού, τον Σεπτέμβριο του 1944. Έτσι σώθηκαν και οι 272.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, το κράτος του Ισραήλ το 1978, τίμησε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ για την αυτοθυσία και την ηρωική τους στάση απέναντι στο Ολοκαύτωμα. Ανακηρύχθηκαν «Δίκαιοι των Εθνών» και η Ζάκυνθος «Νησί των Δικαίων». Σήμερα, η ηρωική πράξη των δύο ανδρών διδάσκεται στα σχολεία του Ισραήλ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της γειτονίας που μας βοήθησαν και φρόντισαν να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς και τους συνεργάτες μου Chrisanthy Kalogeropoulou Myrto Assimakopoulou και Marios Fliatouras που μέσα σε αντίξοες συνθήκες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Η τοιχογραφία αυτή έγινε με την συνεργασία του Artists 4 Israel και την Art In Progress".