Στο στόχαστρο του Βλάντιμιρ Πούτιν μπήκαν ακόμα και οι συμπατριώτες του με αφορμή τόσο αυτούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία υπό τον φόβο της επιστράτευσης και της σοβαρής οικονομικής κρίσης λόγω των κυρώσεων της Δύσης, όσο και όσους δείχνουν την αντίθεσή τους με τα πολεμικά σχέδιά του.

Ο Πούτιν σε μια εκτός ελέγχου ομιλία προς τον ρωσικό λαό και τη Δύση την Τετάρτη μίλησε για «προδότες και μπάσταρδους» ενώ έκανε λόγο για «αυτοκάθαρση της κοινωνίας».

«Η συλλογική Δύση προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία μας, εικαζόμενος για στρατιωτικές απώλειες, για κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσει μια εξέγερση του λαού στη Ρωσία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Business Insider σε μια ομιλία, το βίντεο της οποίας κοινοποιήθηκε στο Twitter.

«Όμως οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός λαός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τους καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει», είπε για εκείνους που δεν υποστήριξαν το Κρεμλίνο.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε έκκληση για δράση», είπε ο Πούτιν και κατηγόρησε την Δύση ότι επιχειρεί να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγας» της. «Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ο Πούτιν είπε ότι δεν «κρίνει όσους έχουν βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα» ή εκείνους «που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φουά γκρα και μύδια» όσο είναι «διανοητικά» με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, για τις γειτονικές χώρες λόγω φόβου για στρατιωτικό νόμο, κλείσιμο συνόρων, κράτηση και οικονομικές δυσκολίες.

Παράλληλα σχεδόν 15.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης ομάδας παρακολούθησης OVD-Info, μετά από νόμο που ψηφίστηκε στις 4 Μαρτίου και καθιστά παράνομες τις δημόσιες ενέργειες που αποσκοπούν στην «απαξίωση» του ρωσικού στρατού και απαγορεύει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή τη «δημόσια διάδοση σκόπιμα ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».