Οι Περιφέρειες της χώρας επενδύουν όλο και περισσότερο στα θέματα έρευνας και καινοτομίας που απαιτούνται για την στήριξη και προβολή του ελληνικού «brand».

Νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης δείχνει μια γενική αυξητική τάση όλων των δεικτών που αφορούν τα θέματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην ελληνική επαρχία με τις Περιφέρειες Αττικής (1,63%), Κρήτης (1,51%), Ηπείρου (1,47%) και Δυτικής Ελλάδας (1,40%) να υπερβαίνουν τον εθνικό μέσο όρο (1,28%).

Η έρευνα παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιδόσεων των ελληνικών Περιφερειών στους κρίσιμους τομείς για τον αναπτυξιακό τους προσανατολισμό, ενώ οι επιστήμονες που την συνέταξαν, ανέλυσαν σε περιφερειακό επίπεδο επικαιροποιημένα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές και εθνικές επίσημες στατιστικές για τα θέματα έντασης της γνώσης.

Έτσι, σε ότι αφορά:

-Τις δαπάνες που γίνονται για θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ που αποτελούν και τον πιο βασικό δείκτη για τη σημασία που αποδίδει μια χώρα ή περιφέρεια στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως προαναφέρθηκε προηγούνται Αττική, Κρήτη, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα.

– Το προσωπικό που εργάζεται σε αντίστοιχους τομείς, δηλαδή τους ερευνητές (επιστήμονες, μηχανικοί, διδάκτορες κ.λπ.) και το λοιπό προσωπικό (όπως τεχνικοί, προγραμματιστές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Σ αυτό τον δείκτη, το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Κρήτης. Στον δείκτη «Ποσοστό του προσωπικού στους τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό)» που συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες παρακολούθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η υψηλότερη επίδοση το 2019 καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής (1,56%) και ακολουθούν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (1,38%), η Περιφέρεια Κρήτης (1,37%), και η Περιφέρεια Ηπείρου (1,24%), ποσοστά που είναι υψηλότερα της μέσης εθνικής επίδοσης (1,18%).

-Σε θέματα επιστημονικής αριστείας και εξωστρέφειας. Τα δεδομένα συμμετοχής των ελληνικών φορέων σε ερευνητικά έργα στο σχετικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έρευνα και καινοτομία, αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη εξωστρέφειας των Περιφερειών αλλά, όπως αναφέρεται στην έρευνα και έναν, εν δυνάμει, δείκτη επιστημονικής αριστείας. Η πλειονότητα των συμμετοχών στον «Ορίζοντα 2020» την περίοδο 2014-2020 αφορά φορείς από την Περιφέρεια Αττικής (3.221 συμμετοχές), οι οποίοι έλαβαν χρηματοδότηση πάνω από 978 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το 60% της συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης στη χώρα. Ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 949 συμμετοχές και 324 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια Κρήτης με 490 συμμετοχές και 171 εκατ. ευρώ.

-Τα θέματα διδακτορικών διατριβών. Ο μεγαλύτερο αριθμός διδακτορικών διατριβών αφορά την Περιφέρεια Αττικής (2.889 την περίοδο 2016-2019) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.318 την περίοδο 2016-2019). Όσον αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, την περίοδο 2014-2018, οι δημοσιεύσεις των φορέων της Περιφέρειας Κρήτης επιτυγχάνουν τον υψηλότερο δείκτη απήχησης (10,68), και ακολουθούν οι δημοσιεύσεις της Περιφέρειες Ηπείρου (10,60), Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (10,06), Δυτικής Μακεδονίας (9,63), Αττικής (9,41), Κεντρικής Μακεδονίας (8,89), Πελοποννήσου (8,29), Στερεάς Ελλάδας (7,70), Δυτικής Ελλάδας (7,64), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (6,47), Θεσσαλίας (6,37), και Ιονίων Νήσων (3,96).

-Τα θέματα επιχειρηματικής καινοτομίας. Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να επιτυγχάνουν αξιόλογες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, καθώς οι επιχειρήσεις σε σχεδόν όλες τις Περιφέρειες, προβαίνουν σε κάποιο τύπο καινοτομίας σε ποσοστό υψηλότερο του 50%. Οι υψηλότερες επιδόσεις –ξεπερνώντας τη μέση εθνική επίδοση- καταγράφονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (62,6%), στην Περιφέρεια Αττικής (61,6%) και στην Περιφέρεια Κρήτης (60,8%)