Στην τελική ευθεία ξαναμπαίνει το έργο για την έξυπνη κινητικότητα στην Πάτρα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου κάνοντας έναν αγώνα δρόμου κατάφερε και έβαλε και πάλι το έργο σε τροχιά υλοποίησης, με τον διαγωνισμό να είναι στον "αέρα" και να προχωρούν οι διαδικασίες για την ανεύρεση του ανάδοχου του.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αρχές καλοκαιριού ο διαγωνισμός αυτός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και έτσι θα υπογραφούν οι συμβάσεις για να τρέξουν στη συνέχεια οι εργασίες.

Ο χρόνος υλοποίησης του αυτή τη φορά θα είναι ένας χρόνος, κάτι που σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2023 το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί.

Οπότε εφόσον όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν διαφωνίες μεταξύ των αναδόχων ή ενστάσεις που καθυστερήσουν την όλη διαδικασία το σημαντικό αυτό έργο που αναμένεται να δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα που αφορούν το κυκλοφοριακό θα ολοκληρωθεί.

Η έξυπνη κινητικότητα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θεωρείται το πιο σημαντικό από όλα αυτά τα έργα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία.

Μέσα στο «πακέτο» του έργου για τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν υπάρχει η δημιουργία ακόμα περισσότερων έξυπνων στάσεων, έξυπνων φαναριών, η ενημέρωση για τις θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας, η διαδικτυακή εφαρμογή για την πληροφόρηση για την κατάσταση στο κυκλοφοριακό σε πραγματικό χρόνο, αυτόματα barcodes για τα δημοτικά πάρκινγκ και μια σειρά από καινοτόμες προτάσεις που θα δώσουν λύσεις στο κυκλοφοριακό.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης όμως οι παρεμβάσεις δεν προχώρησαν αφού υπήρξε μία δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε υποψήφιες ανάδοχες εταιρείες που στο τέλος τίναξε τον διαγωνισμό και την σύμβαση που ήταν να υπογραφεί στον «αέρα».


Παραδόθηκε ο φάκελος του ψηφιακού στρατηγικού σχεδιασμού

Στις θετικές εξελίξεις θα πρέπει να αναφερθεί και ότι ο δήμος της Πάτρας ετοίμασε και παρέδωσε πριν από δέκα ημέρες περίπου τον φάκελο με τη ψηφιακή στρατηγική του σχεδιασμού που του έχει ζητήσει το υπουργείο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει προτάσεις του δήμου για την υλοποίηση διαφόρων εφαρμογών που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη τεχνολογία και την χρήση τους σε διάφορες κατευθύνσεις.

Το πρόγραμμα αυτό που αφορά και άλλους δήμους της επικράτειας περιλαμβάνεται στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης και η Πάτρα είναι να χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό που θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.