Εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος «Ο Δήμος Ερυμάνθου στα αχνάρια του ‘21» που εκδόθηκε από τον Δήμο Ερυμάνθου με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 19.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Χαλανδρίτσα.
Το λεύκωμα αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη επίσημη καταγραφή της ιστορίας του Δήμου Ερυμάνθου από την κορύφωση της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας μέχρι την κήρυξη της Επανάστασης και την Εθνική Παλιγγενεσία.
Πρόκειται για μία πολυτελή έκδοση 150 σελίδων που αποτελεί προϊόν έρευνας μέσω της οποίας αναδύονται γεγονότα, πρόσωπα, και θρύλοι που πέρασαν από γενιά σε γενιά, όχι ως αφηγήσεις τετελεσμένων γεγονότων, αλλά ως ερμηνεία τους. Με έπη, ηρωικές πράξεις, προδοσίες, και έργα υπαρκτών προσώπων, γενναίων και αδάμαστων Ελλήνων αλλά και «Ραγιάδων».
Από το λεύκωμα αναδύεται το σημαντικό ιστορικό παρελθόν όλων των χωριών του Δήμου Ερυμάνθου και των κατοίκων τους που ανέπτυξαν έντονη δράση κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα.
«Φτάνοντας μέχρι πίσω, ως εκεί που γνωρίζουμε και με τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα, βλέπουμε ότι η Ιστορία και τούτος ο τόπος, από άκρου εις άκρον, περπατούν πάντα πλάι-πλάι χιλιάδες χρόνια. Πότε κοντοστέκονται τσακισμένοι από περιπέτειες, πότε γυρίζουν λίγο πίσω, αλλά τελικά συνεχίζουν ακούραστοι.
Ιστορία και Ελλάδα. Αγκαλιά.
Αυτό το λεύκωμα είναι γεμάτο από πράγματα που δημιούργησαν... μαζί, τα τελευταία 250 χρόνια, στην κορύφωση της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας μέχρι την κήρυξη της Επανάστασης και την Εθνική Παλιγγενεσία, στη γενέθλια γη μας, τον σημερινό Δήμο Ερυμάνθου και τα χώματα που τον θεμελιώνουν», αναφέρει μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.