Συνάντηση με τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος την Δευτέρα, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα εξαιτίας των αυξήσεων, αλλά και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί οι συνεχείς αυξήσεις που έχει φέρει στο πετρέλαιο κίνησης η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία τους έχει αναγκάσει να ανεβάσουν το… χειρόφρενο και αρκετοί από αυτούς να κρατήσουν το ταξί τους στο γκαράζ, παρά να βγουν για το μεροκάματο.

Πλέον δεν συμφέρει το ταξί αφού ήδη το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από δύο εβδομάδες οι αυξήσεις στα καύσιμα είχαν αγγίξει το 40%. Το ποσοστό αυτό πλέον έχει ανέβει, σε μία χρονική περίοδο που στην ουσία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Το να ανεβάσουν τις τιμές τους δεν είναι λύση αφού αυτό θα ρίξει ακόμα περισσότερο την πελατεία τους που από τις αρχές του νέου έτους ήδη έχει σημειώσει μία νέα μεγάλη βουτιά σε σύγκριση που φτάνει το επίπεδο της κατάστασης που υπήρχε επί lockdown εποχή.

«Η κίνηση έχει παρουσιάσει μία σημαντική πτώση από τις γιορτές και μετά» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί «Άγιος Χριστόφορος», Γιώργος Σίδερης. «Η μόνη λύση που θα μας έδινε μία ανάσα για το θέμα της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων θα ήταν να υπάρξει μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και γενικότερα της φορολογίας».

Το θέμα της μεταφοράς μαθητών

Σημαντικό για τους ιδιοκτήτες ταξί είναι και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών αφού οι διαγωνισμοί είχαν γίνει με άλλες τιμές στα καύσιμα και τώρα οι μεταφορείς αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες οδηγούς ταξί οι συμβάσεις που υπέγραψαν για την μεταφορά μαθητών τα έτη 2019-2020 και 2020-2021, εκτελέστηκαν κατά το ήμισυ.

Έγιναν δηλαδή τα μισά δρομολόγια εξαιτίας του κορωνοϊού και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε καν με ένα μικρό ποσοστό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διακοπή της σύμβασης, σύμφωνα πάντα με τους οδηγούς, έγινε από πλευράς του κράτους και όχι από τον ανάδοχο. Μένει να δούμε τι αποφάσεις θα παρθούν στη συζήτηση που θα γίνει στην Περιφέρεια.