Δύσκολα μπορεί να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη η αρρωστημένη μορφή έκφρασης βίας στη Μακρινίτσα που οδήγησε σε διπλό φονικό, βυθίζοντας στο πένθος μια ολόκληρη οικογένεια και αφήνοντας ορφανό ένα μικρό παιδί. Η νοσηρότητα που διακατείχε τον 32χρονο δράστη, Δημήτρη Ραυτόπουλο, ευθύνεται για τη συζυγοκτονία με θύμα την 28χρονη γυναίκα του, της οποίας αφαίρεσε τη ζωή με ένα μαχαίρι άνω των 20 εκατοστών. Με αυτό το μαχαίρι, που προκάλεσε ανεξέλεγκτη αιμορραγία στην Κωνσταντίνα Τσάπα, δολοφονήθηκε και ο αδερφός της Γιώργος, σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Η υπόθεση, που σκιαγραφεί τις πραγματικές διαστάσεις της βίας σε βάρος των γυναικών, σε μια περίοδο που η σιωπή έχει αρχίσει να σπάει, σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2021, αναβιώνει όμως τώρα λόγω της απόφασης της Εισαγγελίας Βόλου να παραταθεί η προσωρινή φυλάκιση του καταδικασθέντα δράστη στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Το σκεπτικό παράτασης της προφυλάκισης βασίζεται, σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία που φέρνει στο φως το protothema.gr, στο γεγονός της τέλεσης ανθρωποκτονίας με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Το έγκλημα, που τελέστηκε, τον περασμένο Απρίλιο, μπροστά στα μάτια της μητέρας των δύο άτυχων νεαρών ανθρώπων, άφησε ορφανό ένα αγοράκι μόλις δυόμισι ετών, το παιδί της γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προ ολίγων μηνών απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, η επιμέλεια του παιδιού ανατέθηκε στην οικογένεια των θυμάτων, δηλαδή στα πρώην πεθερικά του δράστη.

Διαβάζοντας κανείς το χρονικό του στυγερού εγκλήματος, μέσα από τη δικογραφία, αντιλαμβάνεται ότι ο δράστης σχεδίαζε το χτύπημά του, καθώς ουκ ολίγες φορές είχε απειλήσει τόσο την σύζυγό του όσο και τους γονείς της.

Η βία σε βάρος του 28χρονου θύματος, δε, ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου, ενώ η κλιμάκωση διαπιστώνεται με την αποκάλυψη ότι η γυναίκα έφτασε στο σημείο να φοβάται να κοιμηθεί με τον άντρα της στο ίδιο δωμάτιο.

Μετά την αναγκαστική φυγή της συζύγου από το σπίτι, λόγω της συνεχόμενης κακοποιητικής συμπεριφοράς του 32χρονου, ο τελευταίος επισκεπτόταν το πατρικό του θύματος στη Μακρινίτσα, εκεί όπου εξέφραζε με τον πιο νοσηρό τρόπο τον θυμό του απειλώντας και χτυπώντας μια ολόκληρη οικογένεια, μέχρι που έγινε το μοιραίο.

Το χρονικό της υπόθεσης και τα σημεία-κλειδιά

Από τα πρώτα χρόνια η συμβίωση του Δημήτρη και της Κωνσταντίνας αποδείχθηκε προβληματική. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο σύζυγος βιαιοπραγούσε συχνά σε βάρος της γυναίκας του. Τα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσαν στο κινητό αποδεικνύουν, την ίδια στιγμή, τον προβληματικό βαθμό των εκρήξεων θυμού του τελευταίου.

Η βίαιη συμπεριφορά του καταδικασθέντα ανάγκασε τη γυναίκα, στις αρχές του 2020, να εγκαταλείψει τη συζυγική εστία στο Βόλο και να μεταβεί στο πατρικό της μαζί με τον - τότε - δύο ετών γιο της.

Η γυναίκα αρνείτο, παρά την επιμονή του συζύγου της, να επιστρέψει στο σπίτι και έθετε ως όρο για να γυρίσει την επίσκεψή του σε ψυχίατρο λόγω της παραληρηματικής συμπεριφοράς του 32χρονου.

Τη βίαιη συμπεριφορά σε βάρος της γυναίκας επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες των γονέων του θύματος αλλά και φίλων στις οποίες είχε εκμυστηρευτεί τον εφιάλτη που ζούσε.

«Το τραβάει ο οργανισμός σας»

Ενόσω το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση, ο σύζυγος έστελνε απειλητικά μηνύματα στη γυναίκα με υβριστικό περιεχόμενο το οποίο αφορούσε και στους γονείς της.

«Τα τραβάει ο οργανισμός σας, να ανέβω πάνω και να σας πάρω έναν ένα παραμάζωμα», έγραφε μεταξύ άλλων.

Είχε φτάσει στο σημείο να χειροδικήσει βάναυσα την πρώην του και τους γονείς της στο σπίτι τους, προκαλώντας μάλιστα βαρύ τραυματισμό.

«Το ξύλο που έφαγε ο πατέρας σου ξέρει πολύ καλά τον λόγο που το έφαγε» έγραφε ακόμη ο καταδικασθείς στο θύμα πριν από το έγκλημα.

Δεδομένης της κακοποιητικής δράσης του Δημήτρη Ραυτόπουλου, αποφασίστηκε η παράταση της προσωρινής κράτησής του στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με μέγιστο χρόνο παραμονής τον Οκτώβριο.

Στο protothema.gr μιλησε η νομική εκπρόσωπος της οικογένειας των θυμάτων Ανθουλα Ανάσογλου.

"Με ανακούφιση δέχτηκε η πολιτική αγωγή την πρόταση του κυρίου εισαγγελέα πρωτοδικών βόλου.
Ο κύριος Εισαγγελέας προτείνει Να δικαστεί να δικαστεί ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε συρροή, Και απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Είναι γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, Αλλά δυστυχώς τα λάθη της πολιτείας, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα του δράστη οδήγησαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα.

Η οικογένεια Τσάπα δέχονταν επι χρόνια τις απειλές και τις εξάρσεις του δράστη , το τελευταίο όμως διάστημα , ο ιδιος αισθανόμενος ότι τίποτα δεν τον ακουμπά η τον αγγίζει είχε περάσει σε άγρια και βίαια ξεσπάσματα εις βάρος της οικογένειας Τσάπα.
Μάλιστα κύκλοφορουσε επι μήνες μ ένα μαχαίρι 25 εκατοστών και εκτοξεύοντας βρισιές.
Ήταν το ίδιο μαχαίρι με το οποίο Αφαίρεσε τη ζωή από τα δύο αδέρφια.

Μάταια η Κωνσταντίνα χτυπούσε τις πόρτες , δυστυχώς η πολιτεία βυθισμένη στη γραφειοκρατεία των πρωτοκόλλων περιορισμού κορονοϊού , που κρατούσε τη δικαιοσύνη σε αναστολή , δεν έδειξε κανένα αντανακλαστικό.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αναζητηθούν στην πορεία.

Μετά την προφύλακιση του ο δράστης οδηγήθηκε στο ψυχίατρειο του Κορυδαλλού.

Προσποιήθηκε ότι δεν θυμάται τίποτα γιατί δεν έκανε τίποτα , τακτική που υιοθέτησε υπό το βάρος των κατηγοριών". Και πρόσθεσε:" Η σταση του αυτή δεν έπεισε κανέναν από τους δυο πραγματογνώμονες που ορίστηκαν ούτε τον τεχνικό συμβούλιο της οικογένειας.

Οι ψυχίατροι διέγνωσαν βέβαια μια ψυχική ασθένεια και μια μανία καταδίωξης αλλά όχι σε τέτοιο βαθμός που να μην έχει συνείδηση των πράξεων του . Είχε σχεδιάσει τις αποτρόπαιες πράξεις του και τις εκτέλεσε χωρίς να λυγίσει από τον πόνο και τη φρίκη που προκάλεσε"